Élet-Stílus

Titkos lovagrendé lehet a Manchester

Angliai információk szerint egy, magát Vörös Lovagoknak tituláló csoport kész ajánlatot tenni a Manchester United csapatát tulajdonló Glazer-famíliának. Ezzel a sport világának egyik legnagyobb vétele valósulhat meg, hisz az amerikaiak akár kétmilliárd fontot is kérhetnek.

A világ legértékesebb klubjának tartott Unitedre az utóbbi időben – anyagi téren – rájárt a rúd, a 2005-ös felvásárlást követően ugyanis egyre nagyobb lett az adósságállománya, a szakértők jelenleg mintegy 716.5 millió fontra taksálják.

A Glazer família öt éve 800 milliót perkált le a britek egyik zászlóshajójáért, s bár a sikerek nem maradtak el – a három bajnoki cím és a 2008-as BL-győzelem mellett három ligakupa-elsőség és két Community Shield-trófea köthető regnálásukhoz – a rajongók nem tudtak megbarátkozni az amerikai tulajdonosokkal: a tüntetések sora egyre sűrűbb lett, az ellenszenv újra és újra fellángolt.

Az is előfordult, hogy a főnököket győztes meccset követően is füttyszó búcsúztatta az Old Traffordon, s úgy tűnik a kiélezett szituációból egy, a klubhoz lojális befektetői csoport profitálhat. A magát Vörös Lovagoknak nevező, elsősorban bankárokat és tőzsdei szakembereket felvonultató frakció már megkezdte a puhatolózó tárgyalásokat, igaz, szóvivőjük bevallása szerint a Glazereket még nem keresték meg.

Ami a sportügyleteket illeti, a csoportosulás egyik vezéralakja, Keith Harris (képünk) távolról sem nyeretlen kétéves, ő bábáskodott a Newcastle United és a Manchester City tulajdonosváltása felett, de az Aston Villa elkelésénél is segédkezett.
A Seymour Pierce befektetési céget elnöklő Harrisen kívül a Freshfields ügyvédi iroda, és a Goldman Sachs befektetési bank képviselői is tagok, de nem kizárt, hogy további szereplőkkel bővül a “lovagrend”.

Harris nagy MU-szurkoló hírében áll, irodáját a klub legendás futballistáinak, így David Beckhamnek a dedikált fotói díszítik, s gyakori látogatója az angol bajnok mérkőzéseinek. Egyes feltételezések azt sem zárják ki, hogy a közelmúltban újult erőre kapó Glazer-ellenes – a klub eredeti, 1878-as arany és zöld színeivel fémjelzett – „Newton Heath” (az egyesület 1878 és 1902 közötti neve egyben) megmozdulásokat is ő patronálja, ráadásul februárban a United legbefolyásosabb szurkolói tömörülése, a Manchester United Supporters’ Trust (MUST), jelezte, hogy őt tartanák az optimális befektetőnek.

A Glazerek elleni tüntetések újult erőre kaptak (MTI/EPA)

A Glazerek elleni tüntetések újult erőre kaptak (MTI/EPA)

„Amióta tudom magam, United-szurkoló vagyok, és úgy érzem, a Glazerek csak játékszernek tekintik a labdarúgás eme ikonját” – árulta el Harris egy, a The Timesban publikált interjúban.

A Lovagokra ugyanakkor komoly feladat vár – a BBC gazdasági szakírója, Bill Wilson szerint „alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk”. A Glazerek ugyanis januárban az adósságok 2017-ig tartó átütemezésével gyakorlatilag konszolidálták a klubot (a külföldi bankoknak esedékes 509 millió fontos tartozás immár nem fenyeget, a maradék pedig így jóval kevesebb, mint amit például a napokban gigantikus bevételek kapcsán említett Real Madrid görget maga előtt), s többször is megerősítették: eszük ágában sincs eladni részesedésüket.

Azaz a 2005-ben kifizetett 800 milliónál jóval többet kellene ajánlani – a határ a csillagos ég lehet – s a Sky Sports szerint akár 1.5-2 milliárd fontra is feltornázható vételár mellett a vevőnek garantálnia kellene a 2008-as BL-győztes hiteleit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik