Élet-Stílus

Facebookos lesz a Gmail?

Fontos bejelentésre készül a Google a kedd napon. Nagy a titkolózás, de a jól értesült hírforrások szerint a levelezőrendszerében lesznek komoly újdonságok.

A többek között a Wall Street Journalon is megjelent tudósításokból egyelőre annyi bizonyosság szűrhető le, hogy a Google sajtótájékoztatót tart, amelyen “fejlesztéseket jelent be két népszerű termékéhez”. Jól értesült forrásokra hivatkozva az amerikai lapok úgy vélik, hogy a Gmail webes levelezőszolgáltatást kívánják versenybe hozni a Twitterrel és a 400 millió felhasználóval bíró Facebook közösségi oldallal. Konkrétan az úgynevezett státuszjelentések publikálásának szélesebb körű használatát, a Piacasa kép- és a YouTube videomegosztó szorosabb integrálását említik, illetve a mikroblogos twittek és a facebookos bejegyzések átvételét – írja a www.bitport.hu.

A Twitter liberális felhasználási politikája ezt egészen könnyen lehetővé is tenné, ám a Facebook esetében ugyanez már több mint kérdéses. A cél mindenesetre ennyiből is világos: olyan funkcionalitással felruházni a Gmailt, hogy az konkurálni tudjon az említett közösségi alkalmazásokkal. Végső soron pedig az, hogy az emberek ne csak levelezésre, hanem közösségi aktivitásra is a Gmailt használják.
Korai lenne konkrétumok és hivatalos bejelentés hiányában ítélkezni a projekt felett, de az tény, hogy a keresőmotorjából világcéggé erősödő Google ilyen jellegű kísérletei eddig finoman szólva sem arattak elsöprő sikert. Elég talán az alig egy éve indult Wave szolgáltatást említeni, ami még a geekek, azaz technofil közönség körében is meglehetős visszatetszést keltet. De még maga a Gmail sem tekinthető egyértelmű sikernek, hiszen a Yahoo hasonló szolgáltatása például az USA-ban nagyon erős alternatívaként van jelen.

Ennek fényében sokkal célravezetőbbnek tűnik a nyílt konfrontációnál a Twitter esetleges felvásárlása. Erre korábban már volt jó példa: a Google videós szolgáltatása annyira nem működött, hogy végül gondoltak egyet, és megvették a YouTube-ot. Az is igaz, hogy a Twitter jelenleg több mint 2 millárd amerikai dollárba kerülne, de ha valaki, akkor a Google képes egy ekkora csekk kiállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik