Élet-Stílus

Veszni hagyják a Mars-járót?

A NASA tudósai lemondtak arról, hogy kiszabadítsák a Mars bolygó laza homokjában megrekedt Mars-járó robotot, a Spiritet – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A Spirit tavaly áprilisban akadt el a talajban, azóta hasztalan próbálták távirányítással elérni, hogy továbbhaladjon a vörös bolygó felszínén. A NASA mostani döntése azonban nem jelenti a robot tevékenységének végét. A tudósok most azon fáradoznak, hogy északi irányban megdöntsék a robotot, amelynek napelemei így elegendő napfényt kapnának – ezáltal pedig áramot termelnének – ahhoz, hogy a Spirit „túlélje” a közelgő marsi telet.

A robot további tudományos kutatásokat végez ott, ahol megrekedt, amíg energiaellátása biztosított. A Spirit 2004-ben landolt a Marson, amelynek felszínén azóta csaknem nyolc kilométeres távolságot tett meg. Közben megmászott egy hegyet, amely olyan magas, mint a New York-i szabadságszobor. A Spirit „ikertestvére”, az Opportunity továbbra is járóképes, halad előre és kutatásokat végez a Mars felszínén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik