Élet-Stílus

Borult a papírforma a Dakaron

A Dakar 11. szakaszán a motorosoknál és az autósoknál is új győztest avattak, mindkét kategóriában a BMW versenyzői voltak a legjobbak. Az eddigi élmenők a "dobogóra" sem jutottak fel.

A Dakar-rali hét nap után visszatért Chiléből Argentínába. A 11. szakasz a chilei főváros, Santiago és a keleti szomszédnál található San Juan közti utat jelentette, amely 220 km mért és 211+3 km összekötő szakaszból állt össze a jórészt hegyes vidéken, kanyargós, lejtős utakon.

A motorosoknál az elmúlt napokban a teljes esélytelenség ellenére keményen küzdő címvédő, Marc Coma navigációs hibát vétett, amikor 13 kilométer után egy jobbkanyar helyett egyenesen ment tovább, és 3 kilométert hajtott a rossz irányba, majd ugyanennyit vissza. A közvetlenül a spanyol mögött haladók őt követve ugyanígy hibáztak.

A vezetést az amerikai Jonah Street vette át, de őt hamarosan utolérte a BMW-s Frans Verhoeven. A két motoros a szakasz végéig csatázott, de végül a holland három másodperc előnnyel győzött, míg a harmadik a KTM-s Alain Duclos lett, kicsit kevesebb mint másfél perc hátránnyal. Verhoeven az idei Dakaron első szakaszgyőzelmét aratta.

Az összetettben továbbra is a hetedikként beérő Cyril Despres vezeti egy óra húsz perc előnnyel, és mögötte sem történt változás, a tíz percen belül lévő norvég Ullevalseter, a chilei Lopez Contardo és a portugál Rodrigues – aki szintén több navigációs hibát is vétett – küzdenek a maradék két dobogós helyért.

Ahogy a két-, úgy a négykerekűeknél is új győztest avattak, ugyanis hiába rajtolt az élről a favorit, Carlos Sainz, a szakaszon két defektet is begyűjtött, így a BMW-s Guerlain Chicherit állt az élre. A francia jól ment, így dakaros pályafutása során első alkalommal szakaszgyőzelmet ünnepelhetett. Mögötte a Mitsubishit hajtó Terranova-Maimon páros, és a végső győzelemre már esélytelen címvédő, a VW-s Giniel de Villiers ért be.

Az összetettben még győzelmi eséllyel rendelkező VW-s, Nasszer Al-Attiyah nagyon igyekezett, hogy a lehető legjobban kihasználja csapattársa, Sainz balszerencséjét – ma több mint öt percet hozott a spanyolon, azaz hátránya öt perc alá csökkent. A harmadik továbbra is a szintén Race Touareggel versenyző Miller-Pitchord duó, az ő hátrányuk majdnem 24 perc. A BMW-s Stephane Peterhansel több mint két óra lemaradással negyedik.

dakar-rali, 11. szakasz

Autósok:
1. Guerlain Chicherit (francia, BMW) 2:34:51 ó
2. Orlando Terranova (argentin, Mitsubishi) 30 mp hátrány
3. Giniel De Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 39 mp h.

Összetett:
1. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 39:16:55 ó
2. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 4:28 p h.
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 23:50 p h.

Motorosok:
1. Frans Verhoeven (holland, BMW) 2:44:50 ó
2. Jonah Street (amerikai, KTM) 3 mp h.
3. Alain Duclos (francia, KTM) 1:25 p h.

Összetett:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 42:05:10 ó
2. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 1:20:54 ó h.
3. Francisco López (chilei, Aprilia) 1:22:34 ó h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik