Élet-Stílus

Megtalálták az igazi Avatar-bolygót

Öt új bolygót talált a Kepler, a NASA Föld-típusú bolygók kutatására tervezett űrtávcsöve – jelentette az Amerikai Csillagászati Társaság. Az öt új bolygó mindegyike nagyobb a Földnél, felszíni hőmérsékletük pedig elérheti az 1700 Celsius-fokot, így életre alkalmatlanok.

A 2009 márciusában indított Kepler-űrtávcső 1,5 méteres főtükre és annak fókuszába helyezett 100 megapixel méretű kamerája segítségével 3,5 évig egyetlen égboltterületet figyel folyamatosan. Tudósok szerint a távcső rendkívül érzékeny és működésbe állítása után pár héttel máris jelentős eredményeket produkált.

A CNN egy valódi, “Avatar Holdnak” nevezi az új felfedezést, amelyet az Avatar című sikerfilmben ábrázolt, idegenek által lakott Pandora bolygóhoz hasonlít.

A távoli csillagok előtt elhaladó bolygók csekély halványodást, okoznak szülőcsillaguk fényében. Az űreszköz ezt a kis fényváltozást mérve bukkant a planéták nyomára, melyek a Kepler 4b, 5b, 6b, 7b és 8b neveket kapták – írja a BBC.

A Kepler-távcső több száz bolygószerű jelzést mért, de ezeknek az anyagoknak a valódi természete egyelőre ismeretlen. Tudósok felhívták a figyelmet, hogy a Földhöz hasonló, életre alkalmas bolygó létének bebizonyítása még évekbe telhet.

A most nyilvánosságra hozott új égitestek mindegyike a forró Jupiterek osztályába tartozik. Viszonylag közel keringenek központi égitestükhöz, keringési periódusuk 3,2 és 4,9 nap közé esik. Felszíni hőmérsékletük 1200 és 1700 Celsius-fok közé tehető. Méretét tekintve a Kepler 4b a Neptunuszhoz hasonló, míg a többi bolygó a Jupiter méreténél valamivel nagyobbnak adódott. Az új bolygók csillagai Napunknál nagyobb tömegűek és forróbbak.

Mivel a Kepler akár több ezer exobolygót (naprendszerünkön kívüli égitestet) is felfedezhet, az új planéták csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az új eredmények arra mutatnak, hogy ha a bolygók gyakoriságára vonatkozó várakozások beigazolódnak, akkor a Kepler futószalagon szállítja majd az élet lehetőségét hordozó kisebb bolygókat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik