Élet-Stílus

Komoly havazás jön

Hétfő este érkezik a hó, kedden egyes helyeken már a tízcentis hótakaró is kialakulhat. Keddre országszerte vészjelzéseket adtak ki.

A hétfő esti óráktól délnyugat felől váltakozó intenzitású havazásra számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint késő délután a Dunántúl nagy részén már hószállingózás, gyenge havazás várható.

Figyelmeztető előrejelzés hétfőre (forrás: OMSZ)

Figyelmeztető előrejelzés hétfőre (forrás: OMSZ)

A hétfői egész napos előrejelzést tekintve a nyugati megyékben az akár öt centimétert meghaladó hó, a Dunától keletre eső területekre pedig köd miatt adta ki az elsőfokú, azaz a legenyhébb sárga riasztást az OMSZ. Hétfő éjfélig egyedül Budapesten és a közép-magyarországi régióban nem adtak ki – egyelőre – vészjelzést.

Kedden Közép- és Nyugat Dunántúlra már másodfokú riasztás lép életbe, itt a hótakaró vastagsága 24 óra alatt elérheti a 10 centimétert. Az észak-alföldi és az észak-magyarországi régiót kivéve azonban hazánk egész területén öt centimétert meghaladó friss havat várnak.

Figyelmeztető előrejelzés keddre (forrás: OMSZ)

Figyelmeztető előrejelzés keddre (forrás: OMSZ)

A következő napok igen változatosan alakulnak majd mind hőmérséklet, mind a csapadék halmazállapota alapján – mondta az fn.hu-nak Fehér Tamás meteorológus, az OMSZ munkatársa. Kedden még országszerte hó fog esni, a legtöbb a Dunántúl középső részén, ahol hétfő és kedd folyamán a tíz centimétert is meghaladhatja. Szerdán is esni fog, de délen és keleten már inkább eső, ónos eső.

Csütörtökön felszakadozik a felhőzet, egy kis „csapadékszünet” várható, majd pénteken erőteljes felmelegedéssel újabb esők érkeznek. Szombaton aztán ismét lehűl a levegő, és a csapadék halmazállapota újra szilárd lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik