Élet-Stílus

Fekete lesz a karácsony

Az idei első hó nem tart ki karácsonyig: a jövő héten jelentős felmelegedés jön, Magyarországon idén is fekete lesz a karácsony.

A következő napokban még hideg, téli időre számíthatunk, éjszakánként kemény fagyokra van kilátás, és napközben is csak -5 fok körüli hőmérséklet várható – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ). Szombaton többfelé valószínű újabb havazás, majd keddtől jelentős enyhülés kezdődik.

Északkeleten van esély

Nyugat felől ugyanis egy ciklon közelít meg bennünket, amely előtt erős délnyugati áramlással enyhe levegő áramlik fölénk. Kedden már hazánk nagy részén olvadni fog a megmaradt hó, és ezzel együtt csapadék is várható eső formájában.

Legtovább az északkeleti országrészben tartja magát a fagy, kezdetben még havazásra lehet számítani, majd ott is egyre inkább eső valószínű. Karácsonyra a lehullott hó nagy része elolvad, egyedül az északkeleti országrészben élőknek van esélyük havas környezetben ünnepelni.

Fehér karácsonyok

Korábban írtunk róla, hogy hosszabb időszakot tekintve nem lehet panasz a természetre. Az OMSZ-től kapott adatokból kiderül, hogy 1951 és 2008 között Budapest-Pestlőrinc térségében december 24-26. között 29-szer esett a hó, és 16 olyan év volt, amikor korábbi havazás hatására hótakaró fedte a tájat. A legkevesebb alkalommal Szombathelyen mértek havas napot, a legtöbbször pedig Kékestetőn: itt a fenti 57 évből 40-ben volt havazás és 44-ben mértek hóborítottságot.

Ha szigorúan a hóesésre koncentrálunk, Budapesten és környékén december 26-dika vezet: az elmúlt 57 évben 20-szor hullott hó ezen a napon. A szentesték és karácsony első napján 16-16 alkalommal jegyeztek fel havazást. A listát itt is Kékestető vezeti 22-24-30 hópelyhes nappal, míg a legkevesebb romantikus ünnepnap a szombathelyieknek jutott: 17-16-16.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik