Élet-Stílus

Elvették Ramzi pekingi aranyérmét

admin
admin

2009. 11. 18. 14:39

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán bejelentette, hogy doppingvétség miatt utólag öt sportolót kizárt a tavalyi pekingi játékokról. A bahreini középtávfutó Rasid Ramzitól és az országúti kerékpáros olasz Davide Rebellintől a megszerzett arany- és ezüstérmet is elveszik.

Rajtuk kívül a kerékpáros német Stefan Schumachert, a gyalogló görög Atanazia Cumelekát és a középtávfutó horvát Vanja Perisicet diszkvalifikálták utólag.

A középtávfutók 1500 méteres pekingi számában így a kenyai Asbel Kipruto Kipropé lesz az aranyérem, míg az új-zélandi Nicolas Willisé az ezüst, a francia Mehdi Baala pedig bronzot kap. Az országúti kerekeseknél Rebellin kizárását követően a svájci Fabian Cancellara kapja meg az ezüstérmet, az orosz Alekszander Kolobnyev pedig a bronzot. A versenyt a spanyol Samuel Sanchez nyerte.

A NOB arra kérte a két érintett sportág nemzetközi szövetségét, hogy hatáskörében járjon el, és a doppingvétségek elkövetőit szankcionálja.

Az öt versenyző az eritropoetin (EPO) harmadik generációs változatával, a CERA-val akadt fenn az ellenőrzésen. A NOB 948 pekingi mintát vizsgáltatott meg újra, miután az ötkarikás játékokat követően sikerült kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel ki lehet mutatni a CERA-t is. A tavaly augusztusi olimpián kilenc sportoló és hat versenyló szervezetében találtak tiltott szert.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.