Élet-Stílus

Minimális előnyt szereztek a favoritok

A franciák, a portugálok és az oroszok is egygólos előnnyel várhatják az európai vb-pótselejtező szerdai visszavágóját.

Nem történt meglepetés az európai pótselejtezők első felvonásán. A gól nélküli döntetlennel zárult, helyzetekben sem igen bővelkedő görög-ukrán mérkőzés kivételével valamennyi találkozón a többre taksált, esélyesebb csapat került előnybe.

A franciák Nicolas Anelka megpattanó lövésével 1-0-ra nyertek Írországban – és bár helyzetek alapján akár nagyobb különbséget is összeszorgoskodhattak volna, azért így is felettébb optimistán tekinthetnek a szerdán, Párizsban esedékes visszavágó elé.

„Nem könnyű legyőzni az íreket, a selejtezőcsoportban ez egyetlen csapatnak sem sikerült, úgyhogy elégedettek lehetünk az eredménnyel. Ugyanakkor 90 perc még hátra van, és otthon sem lesz egyszerű dolgunk” – így Thierry Henry, a franciák támadója.

A „magyaros csoportból” továbbjutó portugálok alaposan megszenvedtek a vendég bosnyákokkal, a rendkívül gólveszélyes támadókkal, Vedad Ibiseviccsel, Edin Dzekóval és Zjvezdan Misimoviccsal felálló vendégek azonban ezúttal csak riógattak, valamennyi helyzetüket elpuskázták, kétszer pedig a kapa segítette ki a portugálokat, akik egyszer – jelesül a 31. percben – betaláltak: Nani beadása után Bruno Alves bólintott góltérően.

„Volt néhány ígéretes helyzetünk, akár nagyobb előnyt is szerezhettünk volna. A lényeg persze az, hogy intelligensen futballoztunk, úgy nyertünk, hogy nem kaptunk gólt” – értékelte a látottakat Carlos Queiroz, Portugália szövetségi kapitánya, aki szombat este nem számíthatott az október közepe óta sérüléssel bajlódó Cristiano Ronaldóra.

A franciákhoz és a portugálokhoz hasonlóan az oroszok is egygólos előnyt „kapartak össze”, miután Moszkvában 2-1-re győztek a szlovének ellen. A hazaiak talatait Gyinijar Biljaletgyinov szerezte, előbb a bal felső sarokba varázsolta a labdát, miután egy remek csellel két védőt is beültett a hintába, majd a szünet után egy lecsorgó labdát továbbított a hálóba. Szlovénia, amely a mérkőzés java részében védekezésre kényszerült, a hajrában a csereként beállt Nejc Pecnik révén szépített, sőt, az utolsó percben akár egyenlíthettek is volna, Igor Akinfejev azonban bravúrral védett.

Holtverseny Afrikában

A 26 együttes szereplése már biztos a vb-n, miután szombaton Új-Zéland, illetve Afrikában a selejtezőcsoportját megnyerő Elefántcsontpart, Nigéria, Kamerun is megváltotta a Dél-Afrikába szóló repülőjegyet. Uruguay is bizakodhat, miután a pótselejtező odavágóján idegenben szerzett előnyt Costa Ricával szemben.

Az afrikai selejtező C csoportjának élén holtversenyben Egyiptom és Algéria végzett az élen – miután a „fáraók” egy 95. percben szerzett góllal 2-0-ra nyertek szombaton a nagy vetélytárssal szemben-, ekképp a két ország válogatottja ismételni kényszerül, szerdán ki-ki mérkőzésen dönt majd világbajnoki részvételről.

Vb-pótselejtezők, Európa, 1. mérkőzések:
Portugália – Bosznia-Hercegovina 1-0 (1-0)
Gól: Alves (31.)

Írország-Franciaország 0-1 (0-0)
Gól: Anelka (72.)

Görögország-Ukrajna 0-0

Oroszország–Szlovénia 2-1 (1-0)
Gól: Biljaletgyinov (40., 51.), illetve Pecnik (87.)

Ázsiai-óceániai pótselejtező, visszavágó:
Új-Zéland – Bahrein 1-0
Továbbjutott: Új-Zéland, 1-0-val.

Amerikai pótselejtező, 1. mérkőzés:
Costa Rica-Uruguay 0-1

Afrika, 5. forduló
A csoport:
Marokkó-Kamerun 0-2
Togo-Gabon 1-0

Végeredmény:
1. Kamerun 13 pont
2. Gabon 9
3. Togo 8
4. Marokkó 3

B csoport:
Mozambik-Tunézia 1-0
Kenya-Nigéria 2-3

Végeredmény:
1. Nigéria 12 pont
2. Tunézia 11
3. Mozambik 7
4. Kenya 3

C csoport:
Ruanda-Zambia 0-0
Egyiptom-Algéria 2-0

Végeredmény:
1. Egyiptom 13 pont (9-4)
2. Algéria 13
3. Zambia 5
4. Ruanda 2

D csoport:
Szudán-Benin 1-2

E csoport:
Burkina Faso-Malawi 1-0
Elefántcsontpart-Guinea 3-0

Végeredmény:
1. Elefántcsontpart 16 pont
2. Burkina Faso 12
3. Malawi 4
4. Guinea 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik