Élet-Stílus

Szaporodnak az eco-tévék

Egyre másra jelennek meg a zöldcímkével ellátott televíziók a nagy gyártók palettáján. Egyes készülékekkel tíz év alatt akár 700 euró is megspórolható a villanyszámlán.

Az Európai Unióban számos terméken használják az Eco-Label megjelölést, azonban nem mindegyik valóban energiatakarékos. Hogy milyen egy ökotv? Nos, elsősorban keveset fogyaszt és már a tervezése, illetve a gyártása során a teljesítmény és a funkciók mellett a környezetvédelemre helyezik a fő hangsúlyt.

A Philips mostantól a Flat-TV-in kizárólag az Európai Unióban elterjedt és elfogadott Eco-virág logót jelenteti meg – közölte Olivier Sogno, a Philips televíziós üzletágának marketingigazgatója. A célunk az, hogy minden készülékünk áramfogyasztását a következő években legalább a felére csökkentsük – jelentette ki Jeffry van Ede, a Sony ügyvezető igazgatója.

Fontos, hogy az Európai Unió ökovirág-jelölést a Philips, a Samsung, a Sharp és a Sony alkalmazza. Ez a szabvány meglehetősen rugalmasan kezeli a maximális fogyasztás kérdését és így lehetséges, még tavalyi modellek is bőven teljesítik az előírásokat. A rostán azonban már átestek a Panasonic plazmatelevíziói, mivel jóval többet fogyasztanak mint az LCD-készülékek.

A plazmatechnológia továbbfejlesztésével sikerült folyamatosan csökkentenünk a fogyasztást. Az LCD-kijelzőkhöz való távolságunk így már nagyon kicsi – reagált a felvetésre Werner Graf, a Panasonic Deutschland ügyvezető igazgató helyettese.

Az EU Eco-virágja mellett ugyanakkor még rosszabb a helyzet az EISA Award Green TV és a Plus X Award Ökologie jelölések esetében, ezek rendszere ugyanis nemes egyszerűséggel átláthatatlan. Mindkét szervezet egy saját zsűri segítségével dönti el, hogy melyik termék viselheti a logóját. Komoly probléma ugyanakkor, hogy sem az EISA, sem a Plus X Award pénzügyileg nem független szervezet, mindkettő erősen függ a televíziógyártóktól.

Az EISA a Green Tv jelölés részleteit szabályosan titkosította, míg a Plus X Award bőven hagy teret a szubjektív osztályzatoknak. A szakemberek két példával érzékeltették a különbségeket.

A Panasonic TX-P46GW10 típusú plazmatelevíziója potom 1600 euróba kerül, tíz év alatt 1168,56 eurót fogyaszt. Ezzel szemben a Sony KDL-46WE5 típusú LCD-tévéje ugyan körülbelül 300 euróval többet kóstál, de a fogyasztása egy évtized alatt csupán 865 euróba kerül. Igaz a két összeget összehasonlítva ugyanoda lyukad ki a vásárló.

A legenergiatakarékosabb televízió cím alighanem a JVC LT-32DB1BU-it illeti meg, amely tíz év alatt csupán 190 eurós áramszámlát termel. Mindenesetre kérdés, hogy akinek telik egy 46 collos plazmatévére mennyire aggódik a számlái miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik