Élet-Stílus

Elektronikusan kémkedik Kína

Kína fokozza az elektronikus kémkedést amerikai vállalatok ellen - idézte egy olyan tanulmány megállapítását csütörtökön a Wall Street Journal, amely a washingtoni kongresszus megbízásából készült.

A Northrop Grumman fegyvergyártó cég szakemberei egy meg nem nevezett, technikai fejlesztéseket folytató vezető amerikai cég elleni kibertámadást vizsgálva kimutatták: valószínűleg a kínai kormány áll a háttérben.

Minden bizonnyal Peking szervezte meg, vagy támogatta a szóban forgó kémkedési akciót, amelyet professzionális kivitelezés jellemzett. Az ellopott “rendkívül nagy mennyiségű” információ olyan speciális természetű, amelyet vállalatok vagy bűncsoportok nehezen tudnának felhasználni.

Az okozott kár mértéke nem ismert, de a szakemberek rámutattak: az amerikai vállalatoknak egyre több energiáját köti le a kínai kiberkémkedéssel szembeni védekezés.

Az újság Larry Wortzelt, egy a kínai-amerikai kereskedelemmel foglalkozó kongresszusi bizottság alelnökét, volt pekingi katonai attasét idézte, aki szerint világos, hogy Kína védelmi technikák megszerzésére törekszik, és kétség sem férhet ahhoz, hogy állami irányítású akcióról van szó. Tom Kellermann, a Core Security Technologies kibervédelmi vállalat alelnöke elmondta: a korszerű kémkedés döntően elektronikus úton történik.

A washingtoni kongresszus számára készült jelentés jelentős részben annak elemzésével foglalkozik, mekkora erőfeszítéseket tesz a kínai hadsereg az elektronikus hadviselés terén. A szerzők szerint Kínában olyan képességeket fejlesztenek ki, amelyekkel egy válsághelyzetben képesek megsemmisíteni ellenséges hálózatokat.

Wang Baodong, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője alaptalannak és hamisnak nevezte a jelentést, amely szerinte a hidegháborús szemlélet terméke.

A The Wall Street Journal több olyan esetet is felidézett az utóbbi évekből, amikor kínai hackerek amerikai kormányzati portálokat, továbbá katonai szervezetek és kutatóintézetek elektronikus rendszerét támadták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik