Élet-Stílus

Büntetőkkel bronzérmes a magyar csapat – videó

A magyar válogatott a 81. percben hátrányba került az U20-as labdarúgó-vb bronzmérkőzésén, de a ráadás első percében sikerült egyenlíteni Costa Rica ellen, és büntetőpárbaj során már csak a magyarok tudtak a kapuba találni.

Az első félidő feledhető volt. A magyar csapat kezdett aktívabban, Simon András már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést, de közeli lövését Alvarado lábbal védte.

A Costa Rica-i csapatnál volt többet a labda, a közép-amerikaiak kedvükre adogathattak, mivel ebben alig zavartuk meg őket, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani.

Ronald Gonzalez csapata tanácstalannak tűnt a tizenhatoshoz érve, de előfordult, hogy hiába indított ígéretesnek tűnő támadást a széleken, középen senki sem követte az akciót.

Még több kép

Galéria

Csupán Estrada megpattant beadásánál szisszentünk fel, de szerencsére a labda elkerülte a magyarok kapuját. Simon András fentebb említett helyzetén kívül a mi válogatottunk sem hozta rá a frászt az ellenfelére. Sokszor bántóan pontatlan volt Egervári Sándor legénysége, és a távoli próbálkozások (főleg Koman volt elemében) sem jelentettek komoly veszélyt.

A szövetségi edzőnek egyébként már a 19. percben változtatnia kellett, a megsérült Futácsot az erőnléti problémák miatt a padra szorult Németh Krisztián váltotta, majd a szünet után Varga is lehetőséget kapott.

Egy-egy távoli lövés vezette a második félidőt, amely sokkalta mozgalmasabb, izgalmasabb volt, mint az első 45 perc. Mind a két kapusnak akadt dolga, Alvaradónak a csereként beállt Varga távoli lövésénél és közeli fejesénél is bravúrt kellett bemutatnia.

A második félidőre egyértelműen feljavult, agresszívabb játékra váltó magyar válogatott később átvette a mérkőzés irányítását, s könnyen eldönthette volna a világbajnoki bronzérem sorsát, Alvarado eszén azonban sokáig nem tudott túljárni, Simon András közeli lövésénél pedig a bal kapufa mentett…

Még több kép

Még több kép

A 81. percben bánhattuk igazán az elpackázott lehetőségeket, egy kontra során Urena ugyanis 16 méterről a jobb alsó sarokba küldte a labdát. Egervári azonnal változtatott: védő helyett csatárt, jelesül Balajtit küldte a pályára. A gól néhány percre megfogta a csapatot, amely Szekeres kaput alig elkerülő fejesével már jelezte, igenis igényt tart a bronzéremre.

Izgalmasan alakult a végjáték (s hol volt még a vége…): Németh a 89. percben tizenegyest harcolt ki, ráadásul második sárga lappal kiállíttatta Menát. A csapatkapitány, Koman magabiztosan értékesítette a büntetőt, majd kis szerencsével újabb gólt szerezhetett volna, 16 méteres lapos lövése után azonban a labda centikkel elkerülte a jobb alsó sarkot.

Következhettek a büntetők. Kezdésként Estrada a lécre bombázta a labdát, és Németh is hibázott, de a japán bíró megismételtette a büntetőt, s a csatár másodszorra már eredményes volt. Gulácsi Gamboa és Luna büntetőjét is megfogta, közben Koman a kapufára lőtte a labdát, Varga viszont már a kapu közepébe bombázott. Gulácsin Hernandez sem tudott kifogni, így Magyarország csapatáé a bronzérem.

Nyilatkozatok

Egervári Sándor, szövetségi edző:
„Az első félidőben két fáradt csapat játékát láthatták a nézők, a másodikban azonban már mi alakítottunk ki több helyzetet, fölénybe is kerültünk, mégis Costa Rica szerzett vezetést. Ami ezután jött, már a csapat egyik védjegye: hihetetlen tartással, óriási mentális erőről tanúbizonyságot téve megszereztük a bronzérmet. A csapatban számos nyerő típusú, győzelemre született játékos van, aki szép jövő előtt áll. Hatalmas az örömünk, s boldogok vagyunk, hogy magyar szurkolóknak okot adtunk a büszkeségre”.

Gulácsi Péter:
„Mindenki hős ebben a csapatban, az egész stábot beleértve. Óriási élmény és siker volt az egyiptomi világbajnokság, mindannyian nagyon boldogok vagyunk.”

Koman Vladimir:
„Nagyszerű vb-n vagyunk túl, jó csapatot alkotunk. Köszönjük mindenkinek, aki itt, Egyiptomban és otthon szorított értünk! Reméljük, még sokra fogjuk vinni.”

U20-as vb, Egyiptom, a 3. helyért:
Magyarország-Costa Rica 1-1 (0-0), 11-esekkel: 2-0
Kairó, Nemzetközi Stadion, v.: Nisimura (japán)
Gól: Koman (91., 11-esből), ill. Urena (81.)
Kiállítva: Mena (89., második sárga lappal)
Magyarország: Gulácsi – Szekeres A., Debreceni (Balajti, 83.), Szabó J., Zámbó – Gosztonyi, Korcsmár, Simon Á. (Varga G., 46.), Koman – Simon A., Futács (Németh K., 19.)
Costa Rica: Alvarado – Smith, Gamboa, Mena, Oviedo – Madrigal (Guevara, 58.), Varela (Hernandez, 63.), Guzmán (Luna, 76.), Estrada, Urena – Martínez

Döntő:
Ghána-Brazília 0-0 – 11-esekkel: 4-3
Piros lap: Addo (37., Ghána)

Videós cikkünket itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik