Élet-Stílus

Kínai lett a Hummer

Kínai kézbe került az amerikai Hummer márka; a General Motors pénteken írta alá az adásvételi szerződést a Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery nevű vállalattal.

A kevéssé ismert kínai cég 80 százalékos, míg egy hongkongi befektető 20 százalékos tulajdonrészt szerez az egykor az amerikai terepjárók jelképének számító márkában.

A felek nem hozták nyilvánosságra az adásvétel pénzügyi részleteit, de egy az ügyletet ismerő személy szerint a nyáron csődvédelmet kért GM 150 millió dollár körüli árért adta el a szabadidős terepjárókat gyártó részlegét. A GM júniusban még azt közölte, hogy 500 milliós vagy még nagyobb bevételre számít.

A szerződés értelmében a kínai vásárlók megkapják a Hummer amerikai országos kereskedői hálózatát is. A GM korábban azt is közölte, hogy a vásárló elkötelezett a márka fejlesztése mellett, tervei között szerepel alternatív üzemanyaggal hajtott modellek gyártása is.

A délnyugat-kínai Csengtu városából irányított Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery cég profiljáról korábban annyit közölt a The Wall Street Journal, hogy szinte mindent előállít az építkezési gépektől kezdve a billenős járműveken át az autópálya- és hídelemekig. A magánkézben levő vállalat erőteljes növekedést ért el az utóbbi években hazai cégek felvásárlásával.

Az újság megjegyezte: a kínai autógyárak a közelmúltban megerősödtek, néhányuk külföldi márkákra is szemet vetett. A téves detroiti termékfejlesztés jelképévé vált, benzinzabáló járműveket előállító Hummer megvétele mégis szokatlan lépés egy kínai cég részéről, hiszen a pekingi kormány is a kisautók eladását és az elektromos, valamint alternatív üzemű járművek fejlesztését ösztönzi. Bármely külföldi cég megvétele a kínai kormány jóváhagyását igényli.

A tervek szerint a Hummer a jövő évben még biztosan folytatja a H3, illetve H3T jelű terepjárók gyártását néhány amerikai üzemében a kínai vásárlók számára. Ha a Hummert nem sikerült volna eladni, a dél-manhattani csődbíróság valószínűleg bezáratta volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik