Élet-Stílus

Magyarország gyászol

Nyolc éve nyilvánította október hatodikát nemzeti gyásznappá a kormány. Százhatvan éve ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

A kivégzéseket október 6-ára, a bécsi forradalom évfordulójára időzítették. Batthyány előző éjjel egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, ezért nem lehetett felakasztani. A helyi parancsnok saját hatáskörben “porra és golyóra” változtatta az ítéletet, ami miatt Haynau idegrohamot kapott.

A gróf nem engedte, hogy bekössék a szemét, és maga vezényelt tüzet, utolsó szavai három nyelven hangzottak el: “Allez Jäger, éljen a haza!”

Magyarország gyászol 1

Aradon ugyancsak október 6-án végezték ki a 13 honvédtábornokot: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leininger-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. (Lázár Vilmos csak ezredes volt, de a köztudat őt is tábornokként tartja számon.)

Előbb a vár északi sáncában a golyó általi halálra “kegyelmezett” Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt lőtték agyon, majd a többi kilencet akasztották fel a vártól délre egy sebtében összetákolt bitófára.

A holttesteket elrettentésül estig az akasztófán hagyták, de ezzel éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé lett.

A mai napon országszerte megemlékezéseket tartanak. Az ünnepségsorozat reggel közjogi méltóságok részvételével kezdődik el a Kossuth téren a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával, majd félárbocra engedésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik