Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter

A hétvégén a nyári fesztiválok záróakkordját hallgathatjuk meg Macy Gray-jel és a Guano Apesszel, de a világzene és a partikultúra szerelmesei is találnak maguknak egy-két finom falatot.

Igencsak szomorúnak ígérkezik a nyár utolsó hétvégéje. A diákoknak azért, mert ez az utolsó hétvégéjük, a felnőtteknek pedig mert mindössze egynaposra zsugorodott a pihenés az előző heti négynapos ünneplés böjtjeként. Ennek ellenére találtunk jó pár lehetőséget, ahol ezt a szomorúságot elfelejthetjük. Ha dolgoznunk is kell, mi inkább azt ajánljuk, hogy a fennmaradó időben mozduljunk ki. Ha azonban mégis inkább ágyban, párnák közt maradnánk, akkor arra is ajánlunk pár nézhető filmet.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, augusztus 28.

A hétvégén fut a az idei év klasszikus értelemben vett utolsó nagy nyári fesztiválja a Szegedi Ifjusági Napok, a SZIN. Bár minden napra tartogatnak valamilyen nemzetközi nagy sztárt, pénteken lép fel az igazi nagy durranás, Macy Gray. Az énekesnő karrierje úgy indult, hogy egyszer szívességből felénekelt egy demót, és rögtön terjedt a pletyka a kivételes hangú énekesnőről. Azóta ötször jelölték Grammy-díjra, abból egyet haza is vitt. Összesen 4 stúdió, egy válogatás és egy élő albumot adott ki, s közben színésznőként is kipróbálta magát, feltűnt a Kiképzés (Training Day) című filmben és a Pókemberben is. A híresztelések szerint saját hangját nem szereti, de szerencsére a közönsége nem így van vele, sőt azóta védjegyévé is vált.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Ugyancsak elmaradhatatlan kulturális tényező a hazai színházak legsikeresebb vígjátékainak előadói versenyével és Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei koncertsorozatával büszkélkedő nyíregyházi Vidor Fesztivál. A részt vevő teátrumok között lesz az ország színe-java. Pénteken fellép az olasz Acquaragia Drom, amely az ismertető szerint az egyik legfergetegesebb és legszimpatikusabb bulizenekar, amely manapság a világ zenei fesztiváljainak színpadjain felbukkan. A zenekar a tradicionális roma dalokat az olasz muzsika hagyományaival és a legismertebb világslágerekkel ötvözi. Legutóbbi Rom Kaffe című albumukon több dalban Eugene Hütz hallható, a világhírű Gogol Bordello zenekar frontembere.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Pénteken a Gödör nagyvárosi hangulatában kóstolhatunk bele a városi populáris folkzenébe, vagyis taverna-zenébe. A görög nagyvárosi emberek népzenéje ez. A ma inkább könnyed feledésről, táncról szóló zene eredetileg a Rebetiko műfajából született. E zene időtálló “hallgató” nótái elevenen, és őszintén mesélnek az életről, és az örökké szabad emberi lélek keserédes gyötrelmeiről. A Rebetiko nélkül ma nem lenne buzukiszótól hangos Görögország. Idén 22. éve, hogy a muzsikusait rabul ejtette a Rebetiko varázsa. E műfaj klasszikus hangszereire, a buzukira, baglamára (duplahúros pengetős hangszerek), a tubelekire (törökdob), a lantjátékot idéző gitárra és a tangóharmonikára építve alakította ki stílushű hangzásvilágát. Utánuk a magyar népzenét játszó Tükrös zenekar jön.

Szombat, augusztus 29.

Még szombatra is érdemes elmenni Szegedre a SZIN-re, ahol a magyar zenei élet legjobbjai mellett szombaton a Guano Apes lesz a fő produkció. Az idén újjáalakult zenekart Göttingenben, Németországban alapították a tagok 1994-ben. Az 1996-os kislemezük óta kezdve karizmatikus női frontemberükkel 2005-ig nyomták is az őszinte rockot olyan lemezekkel, mint a Proud Like A God, a Don’t Give Me Names vagy mint a Walking On A Thin Line. Többször jártak a Szigeten is. A 2005-ös feloszlás után idén februárban derült ki, hogy turnéra indulnak, és a tagok új lemez készítését sem zárták ki.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

A hatodik alkalommal megrendezett Danubiando nemzetközi tangófesztiválon az argentin tangó „három tenorjának” számító párosok, Sebastian Arce – Mariana Montes, Mariano Frúmboli – Juana Sepulveda és Damian Rosenthal – Celine Ruiz, valamint kiváló magyar művészek lépnek fel egy új zenés-táncos produkcióban a Művészetek Palotájában. A zenét a méltán elismert, a Müpa közönsége által is jól ismert Óbudai Danubia Zenekar mellett három különböző tangózenei irányzatot képviselő együttes szolgáltatja. Az előadás epizódszerű felvillanásokban mesél régi tangókban megénekelt szerelmekről, emberekről és az életről, s teszi mindezt a tangó nyelvén, amely mindmáig éppannyira modern, mint amennyire régi.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Budapest Parádé nélkül csak az egykori hivatalos afterparti maradt a T-Mobile Bónusz Electronic Music Festival. Egyetlen éjszaka leforgása alatt annyi külföldi elektronikus zenei sztár látogat a Népstadionkertbe, amire csak ritkán van példa a hazai fesztiválozás történetében. Az augusztus 29-én, szombaton, este 7 órakor startoló rendezvény a tavalyi évhez hasonlóan a SYMA Rendezvényközpont két óriási, „A” és „B” felségjelű csarnokában várja a rajongókat. A tizenkét órás fesztiválmaraton nemzetközi meghívottjai között olyan illusztris neveket találhatunk, mint a trance hangzás egyik legkörülrajongottabb bálványa, a fellépéseivel bárhol a világon soktízezres tömegeket megmozgató holland Ferry Corsten. Itt lesz továbbá a világ egyik legmegbecsültebb techno DJ-producere, a páratlan mixtechnikájáról is elhíresült Dave Clarke. Érkezik napjaink egyik legfelkapottabb fesztiválzenekara is, a Booka Shade, akik minden eddiginél látványosabb, vadonatúj show-val készülnek.

Vasárnap, augusztus 30.

A Művészetek Palotája évenként megrendezi szvingfesztiválját, amelynek a 2006-ban, a Katrina hurrikán okozta pusztítás tragédiájának nyomán New Orleanst választotta névadójául.
A második napon a Benkó Dixieland Band lép fel a magyar származású amerikai vibrafonos Tommy Viggel közösen. A fesztivált a Hungarian Swing Company fiatal művészei zárják, akik a szvingkorszak örökzöldjei mellett mára méltatlanul feledésbe merült gyöngyszemeket is igyekeznek megcsillantani a közönség előtt. Ebben vendégeik, Szalóky Béla és Ted Rosenthal is segítségükre lesznek.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

A Tudósok eszement G-pont felfedező partival zárják a nyarat. Itt a több, mint húsz éves fennállása során a mellbevágó humoráról és zenéjéről elhíresült Tudósok együttes ezúttal legújabb lemezét mutatja be. A Dávid Ibolya titkos életéből készült klip már szinte minden e-mailfiókot. A Tudósok címadó szerzeménye olyan, mintha Bokros Lajos énekelne szerelmes dalt Dávid Ibolyának, akár Rómeó Júliának, kitartóan ismételgetve, hogy: Dávid Ibolya for President. A többi dal is megannyi vidám témát dolgoz fel úgy, hogy az anyag összességében éppen olyan, mintha a South Park magyar megfelelőinek csúcsminőségű dadaista operettjét hallanánk.

Gyerekprogramra

Itt a lehetőség, hogy a gyerekek ne csak bambán bámulják a tévében a Cartoon Network népszerű figuráit, hanem maguk is tevékenyen részt vegyenek a kedvenceik életében. A
Cartoon Network Tanévnyitó buliján ugyanis a budapesti Aréna Plázában az iskolára készülő nebulóknak tartanak partit. Ígéretük szerint itt igazi színészt faragnak belőlük, és sminkelhetnek, filmet vághatnak, táncolni tanulhatnak, de kiállhatják a nagy Totál Dráma Akcióügyességi próbát is. Chowder konyhájában megkóstolhatják a világ legszínesebb finomságait, benevezhetnek a Cartoon Network főcímdal-éneklő versenyére, és elkészíthetik a saját Cartoon Network zoknibáb-, szalvéta-, és termésképeikat is A rendezvény sztárvendégei: Scooby-Doo, Bloo és Csupakéz.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

kiállításra…

Messiások a debreceni MODEM-ben

A közel két éve szerveződő kiállításra tizenhat ország több mint nyolcvan múzeumából – például a párizsi Musée D’Orsay-ból, az amerikai Andy Warhol Múzeumból vagy a moszkvai Tretyakov Képtárból -, illetve magángyűjtőktől érkezett mintegy 200 munka a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központba. A világ megválthatóságával és a messianizmus gondolatával foglalkozó modern és kortárs alkotásokat ilyen átfogó, ugyanakkor számos értelmezési lehetőséget felkínáló kontextusban még sehol nem láthatta a közönség. A falakon többek közt Chagall, Dalí, Kokoschka, Miró, Munch, Nitsch, Picasso, Rodin, Serrano, Warhol, Csontváry és Reigl Judit művei sorakoznak.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Maradjak… ..tévézni

Péntek, augusztus 28.
21:45
m2

Egy marék dinamit

Sergio Leone spagettiwesternjében rongyos csavargó kéredzkedik föl egy postakocsira. Az elképedt utasok megvetéssel, gyűlölettel fogadják. Néhány perc múlva azonban Juan bosszút áll rajtuk, kirabolja őket. Véletlenül találkozik az egykori ír forradalmárral, Johnnal, aki mostanában robbantással keresi a kenyerét. A “pukkantónak” csúfolt férfi a környék német bányatulajdonosa megbízásából ezüst után kutat. Juan más munkát ajánl neki. Be is mennek a közeli városba, hogy kirabolják a bankot. Ott azonban pénz helyett politikai foglyokat őriznek. Juan így akarata ellenére belekeveredik a forradalomba. Mivel tudja, hogy ahol forradalom van, ott elszabadul a pokol, minél gyorsabban igyekszik megszabadulni a “nemzeti hős” kényelmetlen szerepétől.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Szombat, augusztus 29.
0:35
TV2

Egy asszony illata

Al Pacino jutalomjátékával fűszerezett film időpontja hálaadás hétvégéje. A helyszín New York. Frank Slade nyugállományú alezredes azért jött a városba, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf-Astoriában. A vak férfit a fiatal Charlie Simms vonakodva kíséri el az útra, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap. Az együtt töltött napok pedig mindkettejüket örökre megváltoztatják.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Vasárnap, augusztus 30.
20:00,
RTL Klub

Harry Potter és az azkabani fogoly

Mivel is lehetne jobban ráhangolódni az utolsó szabad hétvégén a diákoknak, minta Harry Potter-sorozat idevágó darabjával. Ebben Harry csak vonakodva hajlandó még egy nyarat rémes rokonainál, a Dursley családnál tölteni. Minden igyekezetével megpróbál “viselkedni”, ám Vernon bácsi testvére, Marge néni annyira kiborítja, hogy a hölgyet elvarázsolja. Ám megmagyarázhatatlan módon Harryt nem büntetik meg a tiltott varázslatért. Kiderül, azért nem csapták ki a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából, mert a veszélyes és titokzatos varázsló, Sirius Black megszökött az azkabani börtönből, és most Roxfort felé tart, hogy leszámoljon Harry Potterrel.

Menjek vagy maradjak – Macy Gray vagy Harry Potter 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik