Élet-Stílus

Autóbontókra csapott le a Zöldkommandó

Július végéig 187,5 tonna hulladék miatt mintegy 22,3 millió forint bírságot szabott ki a Zöldkommandó az autóbontókban - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A Zöldkommandó akciósorozatban júliusban összesen 42 telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok, 18 esetben volt szükség intézkedésre. Az ellenőrzések kapcsán bírság kiszabása további 12 esetben várható. Az ellenőrzésekben számos esetben részt vett a közlekedési hatóság, a rendőrség, az APEH, a VPOP, illetve az önkormányzatok is.

Magyarországon évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek azonban csak kevesebb mint a fele kerül regisztrált autóbontóba. A többi olyan helyen végzi, ahol illegális szétbontásuk veszélyezteti a környezetet: becslések szerint ma mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működhet. A Zöldkommandó célja ezek felszámolása, és a zöldbűnözés visszaszorítása.

A zöldhatóságok egy szabálytalan, környezetkárosító módon szétszerelt – és így veszélyes hulladéknak minősülő – autó miatt akár 324 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövető pedig környezetkárosítás esetén akár szabadságvesztéssel is sújtható. Magyarországon ma 175 regisztrált, legális autóbontó működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik