Élet-Stílus

Utolsó roham a Szabadság téren

Sírva vigadós bulival búcsúztak csütörtök éjjel a Magyar Televízió sokat megért Szabadság téri székházától a volt és jelenlegi MTV-munkatársak. Az este legnagyobb sikerét a „királyi tévé” házi zenekara aratta. Nézze meg videón, hogy énekel Bakos Piroska, Németh Juci és Krizsó Szilvi!

Már délután elkezdődött a Szabadság téren a búcsúztató. Tévések és civilek hallgatták a koncerteket, és itták a tikkasztó hőség ellen a söröket, ásványvizeket. Kilenc körül a legendás lépcsőn felhangzott a jazz, kinyíltak az ajtók, és betódult a tömeg. A zártkörű búcsúztatóra az MTV munkatársai (és volt munkatársai) voltak hivatalosak, úgy saccoljuk, hogy több ezren éltek az alkalommal, hogy utoljára csoszogjanak fel a lépcsőkön, és bulizzanak egy nagyot.

Bejárhatták a székház üresen kongó termeit, lepusztult folyosóit. Mindenütt lakatokat, „Bontás miatt belépni tilos”-táblákat, falból kilógó kábeleket láthattak, de a hangulat egyáltalán nem volt szomorú. Ráday Mihály az FN-nek elmondta, hogy van bennük némi nosztalgia, hiszen az öregebbek itt töltötték az életük nagy részét, de ugyanakkor örülnek az új – tényleg tévészékháznak épült – korszerű épületnek. A városvédő azt azért fájlalja, hogy az új székház nem a város szívében van.

A nagyobb stúdiókban mindenütt koncertek, volt ahol cigányzenekarok, volt ahol jazzisták, és volt ahol könnyűzenészek fűtöttek be az amúgy is iszonyú hőségtől kóválygó közönségnek. A legforróbb hangulat a négyes stúdióban kerekedett, hiszen itt lépett fel az MTV Band is. A tévések újra megtapsolhatták kollégáik – többek között Nagy György, Bakos Piroska, Krizsó Szilvia – produkcióját. A sírva vigadás hajnalig tartott, a Szabadság téri székházat ezután már a munkások veszik birtokba, hogy az egykori Tőzsdepalotát, MTV-székházat irodaházzá formálják.

Fotó: Zih Zsolt

Fotó: Zih Zsolt

Az 1897 és 1907 között épült Tőzsdepalota egyébként először különböző hivataloknak adott otthont – Lenin Intézet, később a Technika háza – a második világháború után. 1958-tól vált az MTV központjává, de mindig hangsúlyozták a szakemberek, hogy tulajdonképpen alkalmatlan erre a feladatra. A Magyar Kormány 2004 nyarán – elődje döntését megerősítve – határozatot hozott az MTV új központjának megépítéséről. A Magyar Televízió végül 2009-ben költözött át Óbudára, a digitális műsorszolgáltatási igényeknek megfelelő új gyártóbázisába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik