Élet-Stílus

Nem az év végén jár le a kötelező

A parlament 201 igen, 148 nem szavazattal és 4 tartózkodással fogadta el hétfőn a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvényt, amely a biztosítás megkötésétől, és nem január első napjától számítja a biztosítás egyéves tartamát, továbbá kötelezővé teszi a kártörténeti nyilvántartást.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást jelenleg egy 2004-ben hozott kormányrendelet szabályozza, ezt váltja fel jövő év első napjától az új törvény.

Az új szabályozással szép lassan átalakulna az utóbbi években megszokott év végi nagy kötelezős kampány is. Legközelebb ugyanis az új rendelet szerint majd akkor választhat magának új biztosítót az autós, amikor autóvásárlásának évfordulóját ünnepli. Vagyis az autós továbbra is csak egyetlen időpontban válthat majd, igaz ez mindenkinek más és más lesz. (Természetesen, akinek jelenleg van kötelező biztosítása, annak továbbiakban is az év végén jár le az addig, amíg másik autót nem vesz.)

A biztosítók továbbra is október végén hirdetnek díjat, amelyet egy évig nem módosíthatnak. Mindenkire az a tarifa lesz érvényes, amely a biztosítási évfordulóján élt.

Az évforduló előtt 50 nappal a biztosító köteles értesíteni az ügyfelét arról, hogy lejár a biztosítása, és közölnie kell az új díjat. Az ügyfél továbbra is a lejáratot megelőzően 30. napig mondhatja fel a biztosítást, és az évfordulót követő napon kell rendelkeznie új biztosítással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik