Élet-Stílus

Kanadai lesz a következő űrturista

A következő űrturista 2009 szeptemberében indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. A magyar származású Charles Simonyi második űrutazásáért már 35 millió dollárt fizetett.

A Space Adventures amerikai cég közlése szerint az illető vállalkozó, és hamarosan megkezdi a felkészülést, hogy a Szojuz TMA-16 fedélzetén a 21. űrexpedícióval elindulhasson Bajkonurból.

A legelső űrturista Dennis Tito amerikai állampolgár volt 2001-ben, a következő évben egy dél-afrikai, majd 2005-ben újra egy amerikai turistáskodott a világűrben. Az első női űrturista, az iráni származású, amerikai Anousheh Ansari 2006-ban indult útnak, őt követte Charles Simonyi. Valamennyien mintegy 20 millió dollárt fizettek kedvtelésükért. Richard Garriott, a hatodik magán űrutas tavaly szeptemberben járt a Nemzetközi űrállomáson, neki már 30 millió dollárt kellett fizetnie gyermekkori álmai teljesüléséért.

A hetedik a sorban újra Charles Simonyi volt – egyben az első, aki magánemberként kétszer eljutott a világűrbe. Idén márciusban tett második útja azonban már 35 millió dollárjába került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik