Élet-Stílus

Pünkösdkor is irány belföld!

Kenutúra vagy madárles a hazai nemzeti parkokban, fél áron való borozás a Nyitott Pince Napokon, pünkösdikirály-választás a szentendrei Skanzenben, gulyásverseny és pásztorünnep a Hortobágyon – akár egynapos vagy hosszú hétvégés kiruccanásokat is betervezhetünk az ünnepek alatt. Tippek pünkösdi kirándulásokra az FN-től.

Királyválasztás és dödölle

A szentendrei Skanzen idén pünkösdkor is kitesz magáért. A Pünkösdi Játékokon az utcaszínházi műfaj legelismertebb előadói képviseltetik magukat. A csűrökben, udvarokon színes programot láthatunk a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a vásári komédia és a magyar bábjáték hagyományaiból. Akár mi is bekapcsolódhatunk a pünkösdhöz kapcsolódó népszokások (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás stb.) felelevenítésébe. Az utcaszínházi fesztivál hátterét mintegy 100 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodóvásár nyújtja, ahol néptáncosokkal, csontkováccsal és jósnővel is találkozhatunk. A vendéglátók sátraiban pedig helyben sütött kürtőskalácsot, kenyérlángost, pompost, tócsnit vagy dödöllét kóstolgathatunk, fröccsel leöblítve.

Bárki lehet pünkösdi király (fotó: MTI)

Bárki lehet pünkösdi király (fotó: MTI)

Pásztorételek a pusztán

A pünkösdi hétvégén akár Hortobágyot is választhatjuk úti célunknak, ahol igen mozgalmas programok várnak ránk: országos gulyásverseny és pásztortalálkozó, lovas napok és slambucfőző verseny közül válogathatunk. A gulyásversenyben az ország különböző pontjairól érkező szürkemarha-pásztorok olyan feladatokban mérik össze a tudásukat és erejüket, amelyek a mindennapi munkájukhoz is kapcsolódnak (pl. állathajtás és -számlálás, vízhúzás, karikás és gulyásbot használat).

A rendezvény – amelyen a magyar népies fogatok is felvonulnak és versenyeznek – az őshonos háziállatokat bemutató Pusztai Állatparkban kerül megrendezésre. Ha megéheznénk az izgalmas verseny, a pásztortánc-bemutató vagy a pásztorbál alatt, akkor a főzőverseny során elkészült hagyományos pásztorételekkel (slambuc, gulyás, pörkölt, sült mangalica) csillapíthatjuk éhségünket. Ha viszont vásárfiával szeretnénk hazatérni, akkor csak győzzünk válogatni a népművészeti kirakodóban a környékbeli kézműves mesterek portékáiból.

Borkalandok fél áron

Borkedvelő turistaként akár borkóstolással is összeköthetjük a pünkösdi túrázást, ugyanis május 30. és június 1. között rendezik meg – immár negyedik alkalommal – a Nyitott Pince Napok című rendezvényt. A borgasztronómiai akció keretében nemcsak a pincészeteket lehet megtekinteni, hanem minden pincénél háromféle borból 50 százalékos kedvezménnyel fogyaszthatunk. Sőt a pincelátogatás alkalmával a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket, akik egyrészt megtekinthetik a borospincét, másrészt bepillanthatnak a borkészítés rejtelmeibe. További részletek a Nyitott Pince Napokról>>>

Fél áron kóstolgathatjuk a borokat (fotó: MTI)

Fél áron kóstolgathatjuk a borokat (fotó: MTI)

Pünkösdi haditorna

Akár egy ópusztaszeri kirándulást is beiktathatunk a hosszú hétvégén, ugyanis a Nemzeti Történeti Emlékpark pünkösdi programokkal (honfoglalás kori haditorna, lóverseny, bodzázás a skanzen házainál, néptánc és népzenei bemutató stb.) csalogatja a látogatókat. Az emlékpark lovasai lóversenyen, valamint különböző ügyességi próbákkal döntik el, ki a legrátermettebb a pünkösdi király cím viselésére. A lovasok erő- és ügyességi próbatételei után – ha elég vállalkozó szelleműek vagyunk – akár mi is kipróbálhatjuk magunkat egy-egy lovagi számban. A skanzenben vonós és dudamuzsika, kézműves bemutató és vásár várja a felnőtteket, míg a kisebbek papírsárkányt készíthetnek és eregethetnek.

Dörrögő fácánkakas a Körös-Maros Nemzeti Parkban (fotó: MTI)

Dörrögő fácánkakas a Körös-Maros Nemzeti Parkban

(fotó: MTI)

Ősfák és barlangtúra

Gejzírkúpok, hucul ménes, túzokrezervátum és kőtenger – az ország tíz nemzeti parkja számos látnivalót és programot kínál azoknak, akik legalább egy-két napra szívesen elmenekülnének a nagyvárosból. Valamennyi nemzeti park ideális kirándulóhelyet nyújt az ökoturizmus híveinek, legyen szó bicikli- vagy lovas túráról, családi kirándulásról, csónakázásról vagy éppen madármegfigyelésről. A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területén megcsodálhatjuk a bükkábrányi bányából 2007-ben előkerült 8 millió éves ősfákat. A Balaton-felvidéken a kápolnapusztai rezervátumban megleshetjük a dagonyázó bivalyokat, míg az Aggteleki Nemzeti Parkban overallos barlangtúrán is részt vehetünk. Túratippek a hazai nemzeti parkokban>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik