Élet-Stílus

Német-ukrán derbivel búcsúzik az UEFA-kupa

Az ukrán Sahtar Donyeck és a német Werder Bremen szerdai, isztambuli csatája lesz a labdarúgó UEFA-kupa történetének 51., egyben utolsó döntője, ősztől ugyanis az Európa Liga váltja a sorozatot. Diego nélkül nincs sok esélye a német csapatnak, az FN kétgólos ukrán sikert jósol.

A hazájuk bajnokságában a várakozásoktól, s a céloktól elmaradt csapatok vívják szerdán, Isztambulban a második számú kupasorozat, a labdarúgó UEFA-kupa történelmi, utolsó fináléját, melyet követően a serlegen 51-ként a német Werder Bremen vagy az ukrán Sahtar Donyeck neve szerepel majd.

Az érdeklődés egyelőre mérsékelt a mérkőzés iránt, ami nem csoda, hiszen a végső sikerre esélyesnek tartott csapatok, az AC Milan, Valencia, Manchester City, Ajax, Fiorentina vagy éppen a Tottenham is elvérzett az egyenes kieséses szakaszban. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a nagy klubok közül több nem veszi túl komolyan a kiírást, ami nem csoda, hiszen tizedannyi bevételt sem hoz az UEFA-kupa, mint a nagytestvér, a Bajnokok Ligája.

Diego nélkül

A két csapat keretét összehasonlítva a németek számítanának a mérkőzés esélyesének, de mivel rengeteg a hiányzó, az ukrán együttesre tennénk a pénzünket. Diego eltiltása miatt nem léphet pályára, ráadásul egy kisebb sérülés is hátráltatja. A német válogatott Per Mertesackerre sem számíthat Thomas Schaaf, akinek komoly fejtörést okozhat, hogy kivel pótolja az amúgy is gyengécske védelem egyik legbiztosabb pontját. Hugo Almeida sem játszhat, ráadásul a csapatkapitány Frank Baumann és Naldo szereplése is kérdéses.

Készül a döntő házigazdája (MTI/EPA)

Készül a döntő házigazdája (MTI/EPA)

A Werdernek óriási mázlija volt a Milan és az Udinese ellen is az egyenes kieséses szakaszban, hogy ilyen lyukacsos védelemmel, és impotens támadójátékkal továbbjutottak. A csapat „erejéről” sokat elárul, hogy védelmük a hétvégén 3-szor kapitulált a tökutolsó, és biztosan kieső Karlsruhe ellen, a támadóiknak pedig általában 15 százszázalékos ziccer kell kell egy árva gólhoz. A helyzetgyilkos Almeida „szerencsére” nem játszhat, a Chelsea-től egy év után elzavart Claudio Pizarróra pedig nagyon oda fognak figyelni az ukránok. A perui csatár egy jobb napján simán eldönthet egy meccset, gyakoribb azonban, hogy eltűnik a mezőnyben.

A brémaiak ellen szól az is, hogy jelenleg csak a 10. helyen állnak a bajnokságban. Hiába botlottak sorozatban az élcsapatok, a Werder már régóta nem csak a dobogótól, s ezzel a Bajnokok Ligájától, de a következő szezontól induló Európai Ligára jogosító helyektől is nagyon messze áll. A Bundesliga-mezőnyből kiemelkedő Diego egy-egy zseniális megmozdulásával néhány meccset hoztak, de hosszú távon nagyon kevés a jelenlegi Werder.

Brazilokban bíznak

A brémaiakhoz hasonlóan a BL-csoportjukban a harmadik helyen végző, automatikusan az UEFA-kupába kerülő ukránoknak nincsenek sérültjeik, és eltiltások sem tizedelik a csapatot, a román Mircea Lucescu a legjobb tizenegyével állhat ki szerda este Isztambulban. A névsor nem igazán veretes, hiába keresünk igazán ismert játékosokat.

2,5 millió eurót kap a győztes

Két és fél millió eurót kap a szerdai UEFA Kupa-döntőben diadalmaskodó csapat, valamint automatikusan kvalifikálja magát a jövőre Európa Liga néven folytatódó sorozat csoportkörébe – jelentette be kedden az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). A jóval több hasznot hozó elsőszámú európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában már a főtáblára, a legjobb 32 közé jutásért is csaknem félmillió eurót zsebelhetnek be a klubok.

A Sahtar Donyeck ereje a védekezésében – utolsó nyolc meccsén mindössze öt gólt kapott – és a remekül kontrázó braziljaiban rejlik. A támadószekcióban szinte kizárólag dél-amerikai labdazsonglőrok futballoznak, akik ugyan nincsenek azon szinten, mint Kaká vagy Robinho, de a nem éppen mozgékony német védőknek alaposan meg fog gyűlni velük a bajuk.

A klub történetének első nemzetközi kupafináléjára készülő Sahtar messze nem zárt olyan rossz bajnoki szezont, mint riválisa, ám a vágyott első helyet elorozta előle az a Dinamo Kijev, melyet az elődöntőben kiejtett.

FN-tipp: mezőnyjáték, más néven dögunalom 70 percig, majd két gyors ukrán(brazil) kontrával eldől az utolsó UEFA-kupa

UEFA-kupa, döntő:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Werder Bremen (német) 20:45 ó (Sport1)
Isztambul, Vezeti: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Várható kezdőcsapatok:
Sahtar Donyeck: Pjatov – Srna, Kucher, Csigrinszkij, Rat – Duljaj, Gai – Ilsinho, Fernandinho, Jadson, Luiz Adriano
Werder Bremen: Wiese – Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch – Frings, Tziolis, Baumann/Niemeyer, Özil – Rosenberg, Pizarro

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik