Élet-Stílus

Minden gyorshajtó retteghet

Minden gyorshajtás ügyében eljár a rendőrség - hangsúlyozták az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának munkatársai. A kisebb szabálysértést viszont meg lehet úszni.

A kisebb mértékű gyorshajtás bírságát megúszhatják az autósok, ha arra hivatkoznak, hogy nem árulhatják el ki vezette az autót, mert azzal magukra, vagy hozzátartozójukra vonatkozóan bűncselekményre utaló körülményt hoznának a hatóság tudomására.

Szabálysértési eljárást indíthatnak

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője azt mondta: ha a gyorshajtás mértéke eléri a közigazgatási bírság határát (például 50 kilométeres korlátozásnál legalább 65 kilométeres óránkénti sebességet), akkor közigazgatási eljárásban, a több mint egy évvel ezelőtt bevezetett objektív felelősség elve alapján az üzembentartóval szemben járnak el. Ha a sebességtúllépés nem éri el ezt a határt, akkor szabálysértési eljárást indítanak.

Óberling József úgy fogalmazott: a szabálysértések esetében a rendőrségnek ugyanannyi lehetősége van a szabálysértések esetében, mint az objektív felelősség elvének bevezetése előtt.

Ha leintik a rendőrök, büntetnek

Jámbor István helyettes főosztályvezető ugyanakkor azt mondta: nem közlekedhetnek nyugodtan az autósok a szabálysértési értékhatáron belül abban a hitben, hogy ennek semmilyen következménye nem lehet, mert ha például megállítja a rendőr a sebességet túllépő autóst, akkor a kisebb gyorshajtást is bünteti. Példaként említette, hogy a közeljövőben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szervez egy kifejezetten erre irányuló ellenőrzést.

Mindemellett azért sem lehet kisebb mértékben sem átlépni a sebességhatárt, mert ha a gyorshajtó autós balesetet okoz, akkor a legkisebb mértékű sebességtúllépés is büntetőjogi felelősséget vonhat maga után.

Ha valaki kisebb mértékben lépi át a sebességhatárt, de nem állítják meg és nem is okoz balesetet, a rendőrség rögzíti a gyorshajtás tényét és adatkérő lapot küld az üzembentartónak.

Közúti ellenőrzésekben szűrnek

Neki a vonatkozó jogszabály szerint kötelessége nyilatkoznia a vezető személyéről. Az adatszolgáltatást Jámbor István szerint csak akkor tagadhatja meg, ha magára vagy a hozzátartozójára vonatkozó “bűncselekményre utaló körülményt hozna a rendőrség tudomására”.

Hangsúlyozta azonban, hogy nem az adatkérés a jellemző ezekben az esetekben, hanem igyekeznek közúti ellenőrzések során kiszűrni a gyorshajtókat.

Amióta tavaly májusban bevezették az objektív felelősség elvét, a rendőrség 405 ezer közigazgatási határozatot hozott, többségében (356 ezret) nagyobb mértékű gyorshajtás miatt. Összesen 16 milliárd forint bírságot szabtak ki, amelyből eddig 9 milliárd forintnyi összeg folyt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik