Élet-Stílus

A kisebb kúthálozatoknál olcsóbb tankolni

Bérletbe veheti a Tesco benzinkútjait a Shell a Gazdasági Versenyhivatal döntése értelmében. A vizsgálat nyomán az is kiderült, melyik üzemanyagtöltő-hálózatok a drágábbak.

A Shell 15 évre tartós bérletbe veheti a Tesco benzinkútjait. A Gazdasági Versenyhivatal szerint az összefonódás résztvevőinek együttesen sem lesz akkora piaci részesedésük, amely versenyjogi aggályokra adhatna okot. A két cég még februárban jelentette be terveit, amelyeket a GVH rendben talált.

A versenyhivatal a vizsgálat során górcső alá vette az egyes kúthálózatokat és azok árait, megállapította, hogy a Tesco töltőállomásoknak nincs hatásuk a környezetükben lévő Shell töltőállomások áraira.

A 2008. évi országos, átlagos listaárak szerint három csoportba sorolhatók a benzinkutak. A Mol, az OMV és a Shell drágábbak 1-2 forinttal az országos átlagnál.

Az Agip kevesebb mint 1 forinttal felfelé, a Tesco szintén kevesebb mint 1 forinttal, de lefelé tér el az átlagtól. A legalacsonyabb árakat a Lukoil és az ún. fehér, a nagy hálózatokhoz (színes) nem tartozó töltőállomások érvényesítik.

A Tesco 51 benzinkútjának átvételével a Shell magyarországi töltőállomás-hálózata 249 tagúra bővül, de Magyarországon az üzemanyagok és kenőanyagok forgalmazásában együttesen sem részesednek versenyaggályt felvető, 20 százalékot meghaladó részesedéssel. Hazánkban összesen 7 színes társaság árul benzint, a legnagyobb szereplő a Mol, részesedése 20 százalék feletti. A Magyarországon értékesített üzemanyag-mennyiség több mint fele a négy legnagyobb hálózatnál – a Mol, a Shell, az OMV és az Agip hálózatában – kel el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik