Élet-Stílus

A műgyűjtők is éjszakáznak

Plakátgaléria, aukciós tárlatok, Karl Bielik londoni festőművész alkotásai és koncertje, belsőépítészeti kiállítás, nemzetközi szőnyegszakértő előadása, absztrakt és erotikatárlat várja többek között az érdeklődőket csütörtökön a Műgyűjtők éjszakáján, a főváros V. kerületének galériás negyedében.

A Plakátgalériába látogatók az 1900-as években készült ritkaságok mellett húsz-harminc esztendővel ezelőtt készült plakátokat, valamint az utazás, a film, a sport, a politika, a szocreál, a kereskedelem és a szerencsejáték témakörét feldolgozó alkotásokat tekinthetnek meg.

Faludy portréja

A Ferenczi Enteriőrben a közönség több mint 4000 eredeti és felújított állapotban lévő bútor közül válogathat, a Haas Modern Művészeti Galériában Sorsképek címmel Papp Oszkár festőművész alkotásaiban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A Stoll,Art Kortárs Galériában Szebeni András fotóművész vezetésével látható a 21 kézi analóg technikával készült fotográfiát felvonultató tárlat, amelyen a többi között Pilinszky János, Kaszás Attila, Albert Györgyi és Faludy György portréja tekinthető meg.

A Ferenczi és Tsai Aukciósház és Galériában a bútor- és designaukció mellett kiállítás nyílik a XX. századi festmény- és grafikai aukció anyagából, Értékőrzők címmel pedig a MissionArt Galéria és a Pintér Aukciósház tavaszi képzőművészeti árverésének anyagával ismerkedhetnek a látogatók.

Erotika és szőnyegek

Tárlatvezetésen vehet részt a publikum a B55 Kortárs Galériában rendezett Absztrakt és Erotika című kiállításon, amelynek anyagát 23 kortárs fiatal művész főként geometrikus és lírai absztrakt műveiből válogatták.

A Grencsó Bio Kollektív a Műgyűjtők éjszakáján a Pintér Galériában ad koncertet, a Dénes Galériában Peter Bichler, az osztrák szőnyegtársaság elnöke és a szőnyegtársaságok nemzetközi szövetsége vezetőségi tagja tart előadást, többek között a keleti szőnyegek világkonferenciája kapcsán.

Zene is lesz

Karl Bielik angol festőművész kiállítása az Art Factory Galéria II-ben lesz látható. A magyar gyökerekkel rendelkező Bielik a londoni művészvilág sokoldalú egyénisége; többek között műteremkomplexumot vezet Hackney-ban és tagja a Lark zenekarnak, amely tavaly ősszel jelentette meg első albumát. Karl Bielik a Műgyűjtők éjszakáján is fog zenélni.

Reigl Judit Déroulement-sorozata az Erdész és Makláry Fine Arts-ban látható, a Haas Galériában pedig Weszely Ernő zongora- és tangóharmonika koncertje lesz.

A Műgyűjtők éjszakájának látogatói a MissionArt Galériában ezer forintos nyereményszelvényeket vásárolhatnak. A május 19-i sorsoláson a szerencsés nyertes a nagybányai mester, Balla Béla Folyóparton című olajfestményének tulajdonosa lehet; a szervezők a bevétel egészét a Vakok Intézetében zajló képzőművészeti képzés fejlesztésére ajánlják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik