Élet-Stílus

Átlátható fejlődés

Ma már nem csak az számít, fából, plasztikból vagy fémből készül-e az egy-, két-, háromrétegű ablakok kerete – a high tech nyílászárófronton is egyre nagyobb csodákra képes.

Az ablakoknak anyagcsoporttól függetlenül szélállóknak, vízzáróknak és hőszigetelőknek kell lenniük – magyarázza az ablakválasztás alapszintjét Józsa Pál, az Alukönigstahl Kft. műanyag-értékesítési vezetője, és kiemeli, további lényeges tulajdonságaik a hangszigetelő képesség, a mechanikai szilárdság, a betörésbiztonság, valamint a tűzgátlás.

A passzívházaknál, ahol ugyancsak figyelmet fordítanak a fokozott hőszigetelésre, de leginkább a 0 közeli energiafogyasztásra, az ablakok már csak a természetes fény beengedésére szolgálnak – folytatja Lévárt György, a Roto-Elzett mérnök-szaktanácsadója. A friss levegő kényszerventillációval jut a lakótérbe, mert az elhasznált levegőt hőcserélőn keresztül a friss levegő előmelegítésére vagy hűtésére használják.

Fotók: Fotolia, Szigetváry Zsolt

Fotók: Fotolia, Szigetváry Zsolt

Hőtechnikázás
Jelenleg meghatározó a kétrétegű hőszigetelő üvegezés. A 7/2006. (V. 24.) TNM-rendelet új épületekhez és jelentős felújításon áteső épületekhez előír Uw-maximumot (lásd keretes írásunkat). Ez az előírás visszaszorította az alacsony emissziós bevonat nélküli, levegőtöltésű üvegezések felhasználását, amivel ez a követelmény nem teljesíthető. Nőtt a bevont és argonnal töltött üvegezések aránya. A 60 mm beépítési mélységű profilrendszerek csak utóbbi üvegekkel teljesítik a követelményt. Megfigyelhető a háromrétegű felépítések megjelenése is. „Egyes rendszerek korlátokba ütközhetnek, mivel nagyobb üvegtáblák esetén szükséges lehet az üvegrétegek vastagságának növelése” – magyarázza Obermayer Balázs, a REHAU Kft. nyílászáró-profilrendszerek üzletágának műszaki tanácsadója. Ez a kisebb légrés miatt az Ug-érték (lásd keretes írásunkat) növekedését okozza, vagy a megnövelt üvegezésvastagság nem fér be a profilba.

Háromrétegű üveg esetében műanyag távtartó használata javasolt. Hőtechnikai szempontból a nagy, tagolatlan üvegfelület az előnyös, mivel az üvegosztások csökkentik a keretanyagnál jobb hőszigetelő képességű üveg felületarányát. Az üvegezés távtartójának hossznövekedése kedvezőtlen: saját hőhídhatása van, illetve például 80×80 cm méretű üvegfelület alatt az üvegen olyan pont sincs, amely teljesítené a hivatkozott Ug-értéket.

Obermayer Balázs: nagyobb üvegtáblák esetén szükséges lehet az üvegrétegek vastagságának növelése.

Obermayer Balázs: nagyobb üvegtáblák esetén szükséges lehet az üvegrétegek vastagságának növelése.

Mi az Uf-érték?
A légkamrák száma a műanyag profilú ablakok egyik jellemezője. „A kamraszám megmutatja, hogy a hőszigetelések irányában, vagyis az ablakra merőlegesen, a profilokban összesen hány elkülönített, zárt üreg található. Ezek száma ma háromtól nyolcig terjed” – magyarázza Józsa Pál. Obermayer Balázs szerint „kamraháború” folyik jelenleg a műanyag ablakok piacán. Jellemző, hogy a tervezők csak erre hivatkoznak a kiírásokban, és az értékesítés területén is ez tűnik a fő argumentációnak. Szerinte téves úton járunk: a kamraszám csak a profil úgynevezett beépítési mélységével együtt jellemezhető, mivel például egy 60 mm mély, 5 kamrás profil hőszigetelő képessége rosszabb, mint egy 70 milliméter mély, 3 kamrásé. De még ez sem jellemez mindent, hiszen csak kettő az összes paraméter közül, melyek módosításával javítható a hőszigetelő képesség, azaz csökkenthető a keret hőátbocsátási tényezője. Ez a paraméter, az úgynevezett Uf-érték arra szolgál, hogy keretanyagtól is függetlenül objektíven összehasonlíthatók legyenek a szerkezetek, illetve az azokból különböző keresztmetszeti kialakításokkal készült profilkombinációk, tehát a tok plusz a szárny.

Sulyok Éva. a műanyag ablakok  magas hőszigetelési, légzárási és vízzárási értékekkel rendelkeznek.

Sulyok Éva: a műanyag ablakok magas hőszigetelési, légzárási és vízzárási értékekkel rendelkeznek.

Tessék választani!
Faablakokat elsősorban családi házakba, nyaralókba, közösségi házakba érdemes beépíteni. „Természetes anyagból készül, ezért szép, mutatós, esztétikus” – hangsúlyozza Kuizsné Seres Zsuzsanna, a Borovi Zrt. marketingmenedzsere. A színválaszték széles körű, a fa sokféle lazúros vagy fedőző felületkezelésben részesülhet. A fa nyílászáró lélegző rendszer, mert a faanyag és a vizes bázisú festékrendszer is az. Sérülés esetén több év után is javítható és újrafesthető. Hátránya, hogy karbantartást igényel, és a felületkezelést időnként fel kell újítani. A Borovi Zrt. tavaly kifejlesztette „Borovi-prémium” nevű új termékét. Kiemelkedő tulajdonságai az energiamegtakarítás szempontjából a 88 mm-es szerkezeti vastagságon kívül a 3 rétegű, 2 légkamrás, fokozottan hőszigetelő üvegezés, amelynek értéke Ug=0,5 W/m²K, így megfelel a passzívházra vonatkozó követelménynek.

Jó tudni: egy kis épületfizika

Az épületszerkezetek, ezen belül a
nyílászárók hőszigetelő képességét jellemző mennyiség. Azt mutatja meg,
hogy 1 m² felületen 1 K (Kelvin) hőmérséklet-különbség hatására hány
wattnyi hőmennyiség áramlik keresztül. Minél kisebb ez az érték, annál
jobban hőszigetel az ablak.
A keret hőátbocsátási tényezője
(Uf-érték, ahol f=frame, vagyis keret) mellett jellemző paraméter az
ablakba beépített üveg hőátbocsátási tényezője (Ug, ahol g=glass,
vagyis üveg), illetve az ablakra vonatkozó hőátbocsátási (Uw, ahol w=
window, vagyis ablak) tényező.

Elsősorban középületekre ajánlja az alumíniumablakot Józsa Pál, mert modern, esztétikus megjelenést kölcsönöz a homlokzatoknak, és erős anyaga miatt nagyméretű szerkezetek készíthetők belőle. A Schüco AWS, ADS rendszerei széles profilválasztékkal rendelkeznek, így bonyolult építészeti feladatok megoldására is alkalmasak. Az alumíniumablakok viszont drágábbak a fa- és a műanyag ablakoknál.Az acél általában a nagy szerkezeti méret vagy a tűzállósági igény, esetleg a vegyi ellenállóság miatt választott keretanyag. Hőszigetelési képessége rosszabb a fánál és a műanyagnál.

„A műanyag ablakok magas hőszigetelési, légzárási és vízzárási értékekkel rendelkeznek. Külön felületvédelmet nem igényelnek. Esztétikai értékük a gyári fóliák választásával növelhető: például aranytölgy, mahagóni faerezetes – és a színválasztékban is széles a skála” – fűzi hozzá Sulyok Éva, a Front-Tech Nyílászáró Kft. kereskedelmi igazgatója.

Józsa Pál szerint egyre több helyen ismerkednek meg a Schüco Corona műanyagrendszer külső oldalán elhelyezkedő, tetszőleges színre festhető alumínium takaróprofilos megoldásával is, amely megjelenésében azonos az alumíniumablakokkal. A beruházási költség lényegesen kisebb, és a hőszigetelés szempontjából is kedvezőbb konstrukció az alumíniumablaknál.

Gázban az igazság
A REHAU idén vezeti be Magyarországon a GENEO®MD ablakprofilrendszerét, amely innovatív alapanyaga és technikai megoldásai által feleslegessé teszi az acélmerevítés alkalmazását – állítja Obermayer Balázs. Ezáltal az ablakok elérik a passzívházak esetén megkövetelt Uw≤0,8 W/m²K hőátbocsátási tényezőt. A rendszer kiváló hőszigetelő képességét megőrizve kínál fokozott lég-, hanggátlást és betörés elleni biztonságot – acélmerevítés nélkül.

Idén januárban a német tulajdonú Roto cég müncheni kiállítóstandján is felfedezhettünk újdonságot. Megjelent a cég New Generation névre hallgató tetőtériablak-családja. A szerkezetek háromrétegű, kriptongázzal töltött üvegezéssel készülnek, amelynek hőátbocsátási tényezője Ug=0,5 W/m²K. Az ablakok gyárilag előreszerelt hőszigetelő csomaggal rendelkeznek, amelynek komoly szerepe van a vonal menti hőhíd csillapításában. A teljes szerkezet hőátbocsátási tényezője így rendkívül alacsony. Az új generációs tetőtéri ablakok kiválóan alkalmazhatóak mind a passzív-, mind az aktívházak alacsony hőveszteségű tetőszerkezeteibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik