Élet-Stílus

Győzni akarnak Husztiék az évnyitón

Az izraeli válogatott elleni barátságos meccsen kezdi meg az idei szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. Erwin Koeman szerint az ellenfélnek hasonló a stílusa, mint az albánoknak, akikkel a legközelebbi vb-selejtezőn játszunk. Győzni kell, annak ellenére, hogy a papírforma hazai sikert ígér.

Erwin Koeman május 1-jén vette át a magyar nemzeti csapat irányítását, azóta nyolc mérkőzést – négy világbajnoki selejtezőt és négy barátságosat – játszott a csapat, és négy győzelem, három döntetlen továbbá egy vereség a mérleg. A szakember sikeresnek ítélte a 2008-as évet, és a megkezdett munkát szeretné folytatni az idei évben – elsőként az izraeli válogatott elleni barátságos meccsen.

„A tavalyi következetes és nagyon fegyelmezett munka már hozott biztató eredményeket, amelyeknek köszönhető a korábbit felülmúló várakozás velünk szemben, de emiatt senkinek nem változhat a mentalitása, a hozzáállása – hangsúlyozta a holland szakember a magyar szövetség honlapján. – Bármi előfordulhat a csoportunkban! A mostani, Izrael elleni mérkőzés azért fontos, mert a legközelebbi tétmeccset az albánokkal játsszuk, s nekik hasonló a stílusuk.”

Optimista a kapitány (MTI)

Optimista a kapitány (MTI)

„Valamennyi játékosom helyzetével tisztában vagyok, tudom, hogy akad, akinek könnyebb, de van, akinek nehezebb a dolga a klubjában, a válogatottban azonban mindenkinek egyformán mindent a csapat érdeke alá kell rendelni, mert csak így lehetünk továbbra is sikeresek” – adott útravalót a kapitány a most induló új évre.

nem engedték el vaskót

Az olasz Avellino hibája miatt Vaskó Tamás nem léphet pályára az izraeli csapat ellen. A második vonalban szereplő együttes a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályaival ellentétben nem engedte el a középhátvédet a válogatotthoz, mert a hétfői Citadelle elleni bajnoki mérkőzésén akarja szerepeltetni. Az MLSZ hivatalosan tiltakozott az Avellinónál, illetve a FIFA-hoz fordul, ugyanis a FIFA-napokra szervezett válogatott mérkőzések előtt a kluboknak legalább 48 órával korábban el kell engedni az érintett futballistákat.

Erwin Koeman szerint az idénynyitó szerdai találkozón mindenekelőtt az
eredmény számít, s ez ügyben optimista, függetlenül attól, hogy
ellenfelünk a 19. helyezett a FIFA-rangsorban, ahol mi 28 hellyel
mögötte állunk.

Az izraeliek ellen nem lesz könnyű dolga a válogatottnak, már csak azért sem, mert a mieinkhez hasonlóan a keret számos játékosa neves külföldi csapatoknál keresi a kenyerét. A két legnevesebb izraeli játékos az angol élvonalban rúgja a labdát. Josszi Benajun, a nemzeti együttes csapatkapitánya a Liverpoolban futballozik, a korábban a Chelsea-ben is szerepelt Tal Ben Haim pedig a Manchester City játékosa – de klubja nemrégiben kölcsönadta őt a Sunderlandnek. Rajtuk kívül spanyol, belga, német és holland légiós is található a 26 fős alapkeretben.

eddigi mérkőzések

1992. szeptember 23., Budapest: Magyarország-Izrael 0-0 – barátságos mérkőzés
1995. augusztus 16., Siófok: Magyarország-Izrael 0-2 – barátságos mérkőzés
2000. június 3., Budapest: Magyarország-Izrael 2-1 – barátságos mérkőzés

A magyar labdarúgó-válogatott története során eddig három alkalommal találkozott szerdai ellenfelével, az izraeli együttessel: egy döntetlen, egy vereség és egy győzelem a mérleg. Az eddigi három összecsapáson ugyanakkor csak egyetlen alkalommal, 2000. június 3-án tudták a magyarok bevenni a szerdai rivális kapuját: akkor Lisztes Krisztián és Horváth Ferenc góljaival diadalmaskodott a nemzeti csapat az Illovszky Stadionban.

Tel-Aviv, Ramat Gan Stadion, barátságos mérkőzés:
Izrael-Magyarország 18:00 (Sport1)
Vezeti: Marcin Borski (lengyel)

A magyar keret
Kapusok: Fülöp Márton (Sunderland AFC), Köteles László (Diósgyőri VTK)

Védők: Szélesi Zoltán (RC Strasbourg), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (FC Sion), Vaskó Tamás (US Avellino), Tímár Krisztián (Plymouth Argyle), Horváth Gábor (FC Fehérvár), Bodor Boldizsár (Roda JC Kerkrade)

Középpályások: Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Gera Zoltán (Fulham), Hajnal Tamás (Borussia Dortmund), Huszti Szabolcs (Zenit), Vadócz Krisztián (Osasuna), Tóth Balázs (Racing Genk)

Csatárok: Torghelle Sándor (FC Augsburg 1907), Rudolf Gergely (DVSC-TEVA), Szalai Ádám (Real Madrid Castilla)

Az izraeli keret
Kapusok: Dudu Avat (Real Mallorca), Nir Davidovics (Maccabi Haifa), Liran Strauber (Maccabi Netanya)

Védők: Avi Strul (Lokeren), Tal Ben Haim (Sunderland), Klemi Saban (Maccabi Netanya), Dedi Ben Dajan (Maccabi Netanya), Dekel Kejnan (Maccabi Haifa), Joav Zsiv (Lokeren)

Középpályások: Tamir Kohen (Bolton Wanderers), Gal Alberman (Borussia Mönchengladbach), Biram Kijal (Maccabi Haifa), Szalim Tuama (Standard Liege), Mose Ohajon (Beitar Jerusalem), Maor Buzaglo (Maccabi Tel Aviv), Josszi Benajun (FC Liverpool), Aviram Baruhjan (Beitar Jerusalem), Guj Asulin (FC Barcelona Atletic), Lior Rafaelov (Maccabi Haifa)

Támadók: Eljaniv Barda (Racing Genk), Roberto Kolautti (Borussia Mönchengladbach), Amit Ben-Szusan (Beitar Jerusalem), Omer Golan (Lokeren), Ben Sahar (De Graafschap), Toto Tamuz (Beitar Jerusalem), Barak Icaki (Beitar Jerusalem)

—-A szerdai program—-

Világbajnoki selejtezők

1. csoport:
Málta-Albánia, Ta,Qali 18:30 ó

Az állás:
1. Dánia 7 pont/3 mérkőzés (6-2)
2. Magyarország 7/4 (4-2)
3. Portugália 5/4 (6-3)
4. Albánia 5/4 (3-2)
5. Svédország 5/3 (2-1)
6. Málta 0/4

3. csoport:
San Marino – Észak-Írország, Serravalle 20:30 ó

Az állás:
1. Szlovákia 9 pont/4 mérkőzés
2. Csehország 7/4 (5-2)
3. Lengyelország 7/4 (6-4)
4. Szlovénia 7/4 (5-3)
5. Észak-Írország 4/4
6. San Marino 0/4

8. csoport:
Írország-Grúzia, Dublin 19:45 ó

Az állás:
1. Olaszország 10 pont/4 mérkőzés
2. Írország 7/3
3. Bulgária 3/3
4. Montenegró 2/3 (3-4)
5. Grúzia 2/4 (2-5)
6. Ciprus 1/3

Barátságos mérkőzések:
Izrael-Magyarország, Tel Aviv 18 ó (Sport1)
Lettország-Örményország, Ventspils 14 ó
Izland-Liechtenstein, La Manga 16 ó
Wales-Lengyelország, Villa Real St. Antonio 18:15 ó
Kamerun-Zambia, Jaunde 19 ó
Törökország-Elefántcsontpart, Izmir 19:30 ó
Románia-Horvátország, Bukarest 19:45 ó
Macedónia-Moldávia, Antalya 20 ó
Marokkó-Csehország, Rabat 20 ó
Görögország-Dánia, Athén 20:15 ó
Ausztria-Svédország, Graz 20:30 ó
Németország-Norvégia, Düsseldorf 20:30 ó (Sport1)
Tunézia-Hollandia, Tunisz 20:30 ó
Svájc-Bulgária, Genf 20:30 ó
Belgium-Szlovénia, Genk 20:45 ó
Dél-afirkai Köztársaság – Chile, Polokwane 21 ó
Franciaország-Argentína, Marseille 21 ó
Spanyolország-Anglia, Sevilla 21 ó (SportKlub)
Portugália-Finnország, Faro 21:45 ó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik