Élet-Stílus

Heath Ledger családja üzent az Oscar-jelölés után

Indiától Ausztráliáig világszerte magasba csaptak az érzelmek hullámai az Oscar-jelölések bejelentése nyomán. Heath Ledgert posztumusz jelölték az arany szobrocskára.

Mint korábban megírtuk Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöke és Forest Whitaker filmszínész csütörtökön hozta nyilvánosságra az Oscar-díjra esélyesek listáját. “Nagyon szeretnénk, ha közöttünk lenne, és a nevében is nagyon büszkék és izgatottak vagyunk” – olvasták fel Heath Ledger családjának közleményét pénteken az ausztrál színész nővérei.

Az éppen egy évvel ezelőtt, 28 éves korában elhunyt Ledgert A sötét lovag (The Dark Knight) című filmben nyújtott alakításáért posztumusz jelölték a legjobb mellékszereplő díjára.

Testvérei és szülei Perth közelében a tengerparton, a színész egyik kedvenc szörfhelyén emlékeztek meg halálának első évfordulójáról. “Mindenképpen jelölték volna. Ennek semmi köze a halálához. Remek színészi játékot nyújtott. Mint alkotó ember most becsapva érzem magam, hiszen soha többé nem lesz lehetőségem vele dolgozni” – mondta Ron Howard, A sötét lovag rendezője a Batman-filmben Jokert játszó Ledgerről, akinek véletlen gyógyszertúladagolás okozta halálát.

Ledger, mint Joker

Ledger, mint Joker


Volt már posztumusz Oscar

A posztumusz jelölést eddig csupán egyszer, Peter Finch esetében váltotta díjra az akadémia tagsága. A két hónappal korábban szívroham következtében elhunyt színész a Hálózat című filmmel nyerte el az Oscart 1976-ban. A 13 jelöléssel az Oscar-nevezési listát vezető Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button) című film producere, Frank Marshall szerint meglepő volt, hogy A sötét lovag Ledger jelölésén kívül csupán technikai nevezéseket kapott.

“A sötét lovag kitűnő box-office szereplése nyilván jó dolog, de talán vissza is ütött” – fogalmazott Marshall. Hozzáfűzte: az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a sikeres filmek nincsenek jó megcsinálva, pedig A sötét lovag kivételesen jól elkészített film.

Az F. Scott Fitzgerald regényéből született Benjamin Button a legjobb színész kategóriában Brad Pitt számára is Oscarral kecsegtet. A filmsztár egy matuzsálemnek született, visszafelé fiatalodó férfit alakít. Marshall és produkciós partnere, Kathleen Kennedy 18 évig próbálkoztak a megfilmesítéssel, míg végre kritikai és közönségsiker koronázta erőfeszítéseiket. A dráma a múlt héten százmillió dolláros jegyeladással zárt a mozipénztáraknál.

Brad Pitt is esélyes

Brad Pitt is esélyes

“Akár előrehaladva, akár visszafelé éli az ember az életét, reméljük, hogy jól tesszük” – foglalta össze a bizarr történetet a producer. A Clint Eastwood rendezte Elcserélt életek (Changeling) című thrillerért a legjobb színésznő Oscarjára nevezett Angelina Jolie arról beszélt, hogy Eastwooddal dolgozni önmagában is olyan jutalom volt, ami élete végéig kitart. “Az akadémiától kapott jelölés minden képzeletemet felülmúlta. Kivételesen jó év volt ez a színészet szempontjából, és megtiszteltetés, hogy ilyen tehetséges színészek társaságában lehetek, akiknek játéka minden elismerést megérdemel” – fogalmazott Angelina Jolie.

Előkelő társaság

Streepnek már van Oscar-díja

Streepnek már van Oscar-díja

A társaság valóban előkelő: a kétszeres Oscar-díjas Meryl Streep a Kétely (Doubt) című drámával kiérdemelte jubileumi 15. jelölését. Kate Winslet hatodik nevezését kapta A felolvasó (The Reader) című filmért, amely a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában is esélyes. “El vagyok ragadtatva Kate-től. Szerintem remek alakítást nyújtott A felolvasóban és A szabadság útjaiban is” – áradozott Stephen Daldry, A felolvasó rendezője, és bizonyosra vette, hogy idén Winsletnek áll a zászló.

Anne Hathaway, akit a Rachel Getting Married (Rachel esküvője) című drámával jelöltek, azt mondta, szüleivel és a kutyájával volt, amikor megtudta a hírt, és mindannyian boldogok voltak, “bár nem tudom, a kutyám tudta-e, mi folyik itt. Remek nap ez egy színésznőnek”.

Bár Melissa Leót először nevezték Oscarra, a kritikusok nagyra értékelték Frozen River-beli alakítását. Az indiai filmipar is boldogan ünnepelte a Slumdog Millionaire – Gettó milliomos című Mumbaiban játszódó Danny Boyle-film tízszeres jelölését.
“A világ tetején érzem magam” – mondta A. R. Rahman, a “szegény fiú megcsinálja a szerencséjét” témájú film zeneszerzője, aki három nevezést (a legjobb filmzenén kívül a legjobb filmdal kategóriában kettőt is) kapott munkájáért.

Történelmi témák

Ari Folman, a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára nevezett Libanoni keringő (Walz With Bashir) rendezője kiemelte: filmje nagyon erős háború-ellenes deklaráció. “Izrael még sohasem nyert Oscar-díjat. Le vagyok nyűgözve, de nem vagyok meglepve. Reméltem, hogy semmi sem romlik el” – tette hozzá. Mint mesélte, éppen a vágójával dolgozott a film DVD-változatán egy izraeli stúdióban, amikor az interneten meglátta az eredményt. A Libanon izraeli megszállásáról szóló animációs drámának nehéz ellenfelekkel kell számolnia. A tavalyi Oscaros Ausztria újabb filmmel, a Revanche című drámával jutott be, a japán Okuribito című film pedig a montreali nemzetközi filmfesztivál fődíjasa volt.

A nagy bejelentés

A nagy bejelentés

Uli Edel német produkciója a hetvenes évekbeli ultrabalos Baader Meinhof csoport portréját rajzolta meg. Mint a Der Baader Menihof Komplex rendezője elmondta: huszonéves fiainak szánta a filmet, hogy beszámoljon nekik fiatalsága erőszakkal elfojtott diákmozgalmairól. A cannes-i Arany Pálmás Entre les murs (Az osztály) című francia iskolai dráma is erős vetélytárs. “A különbözőség nem probléma, hanem áldás mindenkinek” – vázolta filmjének mondandóját Laurent Cantet rendező.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik