Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete

Az álmos múlt hétvége után újra felpörögnek az események. A Gödörbe mindennap érdemes alászállni, az A38 Hajón leginkább pénteken a Zdob si Zdub koncertjére, a Gellért fürdőt tartogassuk szombatra. A Müpa egy sokk-operával jelentkezik. Keljünk hát fel, cselezzük ki a csúszós utakkal ijesztgető időjárást, és mozduljunk ki! A tévében is megtaláltuk a napi betevőt.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, január 16.


Ha zúzósan szeretnénk kezdeni a hétvégét, akkor feltétlenül szálljunk hajóra, mert a moldovai hardcore üdvöskéje, a Zdob si Zdub dönget az A38-on. Ha már hiába várjuk a Red Hot Chili Pepperst, legalább annak kelet-európai klónját most elcsíphetjük. Annyival több is románul és oroszul megszólaló zenekar, hogy a csattogós, funkalapú, némiképp rádióbaráttá tett hardcore-t jellegzetes balkáni, moldovai népzenei motívumokkal ötvözik, s mindezt rendkívül szórakoztatóan vezetik elő.

Zdob si Zdub

Zdob si Zdub

A Gödörben ugyanekkor a VilágVeleje-fesztivál keretében többek közt a PUF mutatja be kiváló, új agrárpop lemezét és a régi slágereket. Ha valaki kicsit halkabb műfajra vágyik – és van/lesz gyereke, vagy volt gyerek -, a Trafóba menjen a Ha eljön majd a reggelre. Ez egy egy felnőtteknek szóló előadás 16 gyerekre komponálva. A gyerekek szemszögéből élhetjük át sokszor hülye felnőtt mondataink lecsapódásait. (Hát kell ez nekünk? Kell.)

szombat, január 17.

Lassan, de biztosan feliratkozott a budapesti jóhely-térképre a Nyugati Teátrum. Most épp kedvenc zenei irányzatunk, a manonegraizmus egyik legjobbjának ad teret. A Les Touffes Krétiennes egy alkalmi szupergrupnak indult, de azóta bejárták Európát. 12 őrült gall, ebből kilenc fúvós. Már csak ezért érdemes megnézni őket.

Les Touffes Krétiennes

Les Touffes Krétiennes

A kretének honfitársa, a frank elektronikus zenei színtér fura ura, I:Cube ugyanebben az időben a Merlinben gyilkolja lemezeit. Persze a Cinetrip-rajongókat úgysem lehet eltántorítani a Gellért-fürdőből. Ők semmiért nem mondanának le a fürdőzéssel egybekötött megapartiról. (Lehet, hogy igazuk van?) Annak is van valami káeurópai bája, hogy már másodszor rendezünk itthon Nemzetközi Elvis Show-t. A király (na, nem Jimmy) imitátorai mutatkoznak be, valamint Marót Vikiék és Pedróék nyomják a Jailhouse rockot.

vasárnap, január 18.

Lehet, hogy elsőre durva váltásnak tűnik, de a hétvége végén menjünk az Operába! A pörgős megelőző napok után mi megpihenhetünk, s egyben jó pontot szerezhetünk a kölköknél. Akár délelőtt 11-kor, akár este hatkor beülhetünk velük egy különleges mese-balettre, ifj. Harangozó Gyula Hófehérke és a hét törpe című koreográfiájára. A Müpában egy egészen különleges előadást láthatunk vasárnap. A bizarr látásmódjáról ismert Tiger Lillies kultuszzenekar fekete humorú sokk-operát (eredeti műfaji meghatározása szerint junk operát) írt egy 1845-ös mesekönyvből. A Jógyerekek képeskönyve című előadásából kiderül, hogy a felnőttek szerint, milyen a jó gyerek.

Ludditák

Ludditák

De, aki még mindig pörögne, az vasárnap is világvelejézhet a Gödörben a Ludditákkal és Irie Maffiával. Sőt, a koncertek előtt a Budapesti Zsidó Színház előadja a Gecy című nagy fekáliát kavart darabot.

… moziba

A hét filmjei előtérbe állítják a női emancipációt, megmutatva, a hölgyek is tudnak célratörők (A hercegnő), elszántak (Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály) és olykor egészen durván kegyetlenek is lenni (Kínzó együttlét). Emellett kalandozhatunk gasztronómiában (A csirke, a hal és a királyrák), az orosz vad-keleten (Transzszibéria), és elmerülhetünk a pozitív gondolkodásban (Az igenember).

Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete 4

bővebben>>

… gyerekprogramra az Iparművészeti Múzeumba


Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete 5

Én még olvasok!- könyvkötőművészet

A szombati családi napon fény derül a könyvkészítés rejtelmeire. Gyerek-felnőtt, kicsi-nagy egyaránt szakmai segítséggel kipróbálhatja a papírmárványozást, papírmerítést, illetve hagyományos eszközökkel saját könyvet készíthet, apróknak stencil és krumplinyomda. Gyerekkönyvek nagy választéka várja a látogatókat valamint – könyvrestaurátor, illusztrátor, tipográfus – tárják fel a szakma titkait.

—-Tévéajánló—-

… maradjak

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

… tévézni

péntek, január 16.
Tv2, 21.15

Elbaltázott nászéjszaka

A nagyon hülye című film egy fergeteges komédiát takar Mike Myers-szel a főszerepben. Az általa alakított igazi San Franciscó-i fűzfapoétát sorozatosan sújtja a balszerencse. Főleg ami a nőket illeti. Ott volt például Sherri, akiről hamar kiderült, hogy kleptomániás, Jill, aki kiváló maffiakapcsolatokkal büszkélkedhetett, Sandy, aki érzelmileg zsarolta hősünket, na és Pam, akinek leves szaga volt.

Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete 4

A legújabb menyasszonyjelöltnek, az okos és szexi Harriet Michaelsnek mészárszéke is van. A méltatlanul elfeledett film fő erőssége – a kiváló dramaturgia, vicces párbeszédek mellett – a friscói életképek bemutatása a skót-nacionalista családtól az alternatív művészklubig és a Starsky és Hutch-rajongó rendőrnyomozóig. Bizonyos körökben a film egyes mondatai szállóigékké váltak. Méltán.

szombat, január 17.
Duna Tv, 21.50

Traffic

Steven Soderbergh filmje nyilván azért söpört be egy csomó Oscar- és egyéb díjat, mert a drogvilág mexikói-amerikai vonalát úgy mutatja be, hogy szinte a magunk bőrén érezzük, hogy ez egy igen-igen kemény, kemény világ.

Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete 4

A korrupt rendőrők, a kegyetlen drogbárók, a megalkuvást nem tűrő kormánymegbízott, akinek tini lánya heroinista, a dílerek, gengszterek világa. A remegő kamerákkal provokáló rendező azt az érzetet kelti a nézőben, mintha a helyi Kék fényben nézné az akciókról készült amatőrfelvételeket.

vasárnap, január 18.
Duna Tv, 21.55.

A mások élete

Egy másik Oscar-díjas film a hétvégére, térben közelebbi sztorival. Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz.

Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete 4

Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik