Élet-Stílus

A válság miatt küzdelmes lesz a 2009-es sportév

„A golf és a Forma-1 számolhat a legnagyobb problémákkal, mivel ez a két sportág támaszkodik leginkább az autóiparra, illetve a bankszférára. A gondok azonban nem tartanak örökké, a közeljövőben ott is fellendülés várható” – jelentette ki Richard Worth, a Sportfive jogértékesítő szervezet elnöke.

Az F1-ből a Honda december 5-én vonult ki, és jelenleg megmentőre vár, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) radikális változásokat sürget a költségcsökkentés érdekében.

A Honda már feladta a küzdelmet (MTI/EPA)

A Honda már feladta a küzdelmet (MTI/EPA)

A Suzuki, valamint a Subaru otthagyta a rali szakágat, a Chrysler 30 százalékkal mérsékelte szerepvállalását a tengerentúli NASCAR-sorozatban, míg a motorvárosként ismert Detriotot törölték az Indy Racing League helyszínei közül.

Labdarúgásban is jöhetnek váratlan fordulatok: a BL-győztes Manchester Unitedet elhagyhatja mezszponzora, az évi 14 millió fontot juttató AIG amerikai biztosítótársaság. Az angol klubok eleve csillagászati, 3,18 milliárd eurós adósságállományt görgetnek maguk előtt, de Spanyolországban sem sokkal rózsásabb a helyzet, ott 3 milliárdra becsülik a tartozást.

A világválságnak ugyanakkor vannak pozitív hatásai is. Lengyelországban például a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság társszervezői csökkenő anyagi ráfordításokban, továbbá növekvő építőipari érdeklődésben bíznak, és szabad munkaerőből sincs hiány.

Richard Worth összegzése szerint Európa és Észak-Amerika sikeresebben ellenáll a gazdasági nyomásnak, ám Ázsiában más a helyzet: „Keleten egy új piac van kialakulóban, kevesebb tapasztalattal. Ott jelentkeznek majd az első gondok.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik