Élet-Stílus

Éttermek is bojkottálják a tonhalat

A túlhalászás a kipusztulás szélére sodorta a kékúszójú tonhalat: a WWF bojkottra felhívó petícióját magánszemélyek mellett sztárséfek, éttermek és áruházláncok is aláírták.

Az Atlanti Tonhalak Védelmének Nemzetközi Bizottsága (ICCAT) jelentésében elismerte, hogy a kékúszójú tonhal állományának helyreállítása érdekében a halászat ideiglenes beszüntetésére lenne szükség. A WWF a faj védelmére vonatkozó petícióját – csaknem 16 ezer aláírással – Marakeshben adta át az ICCAT-nak. A bizottság ugyanis itt találkozott, hogy döntést hozzanak a Földközi-tengeri kékuszonyú tonhal jövőjét illetően.

Ötmázsás rekordfogás (MTI)

Ötmázsás rekordfogás (MTI)

Hiába tagja 46 ország a szervezetnek, mégis a megengedett mennyiségnél 40-50 százalékkal több tonhalat fognak ki a hivatalos adatok szerint. A mértéktelen túlhalászás pedig kipusztulással fenyegeti a fajt – közölte a WWF Magyarország. Az egyre több tudatos vásárló mellett séfek, éttermek és kiskereskedők is nemet mondtak már az egyébként közkedvelt tonhal forgalmazására.

Az egyik legsikeresebb ételünk a kékúszójú tonhalból készül, de a halállomány kritikus helyzete miatt most mégis levettük az étlapról – nyilatkozta a zöldszervezetnek Sergi Arola, spanyol sztárséf. Úgy érzem, nem csak az ételek ízére kell gondot fordítanom, hanem arra is, hogy az összetevők fenntartható forrásból származzanak – tette hozzá. A kezdeményezéshez csatlakozott többek között az Auchan Franciaországban, a Carrefour Olaszországban, a Coop Olaszországban és Svájcban, a Moshi Moshi Angliában.

Dr. Sergi Tudela, a WWF földközi-tengeri halászattal foglalkozó szakembere szerint amennyiben ezen a héten az ICCAT nem cselekszik Marakeshben a faj fennmaradása
érdekében, a halászat ellenőrzése és korlátozása helyett kereskedelmi tilalomra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik