Élet-Stílus

Szigorítások a jégkorongozó Cserepanov halála nyomán

Új, a korábbiaknál jóval szigorúbb egészségbiztonsági rendelkezéseket léptetnek életbe Alekszej Cserepanov orosz jégkorongozó tragikus halála nyomán az oroszországi bázisú Kontinentális Hoki Liga (KHL) mérkőzéseinek idejére.

Az Avantgard Omszk rendkívüli tehetségként számon tartott 19 éves csatára október 13-án halt meg úgy, hogy a Csehov elleni bajnoki mérkőzésen rosszul lett, és a kórházban már nem tudtak segíteni rajta – egyebek között a mentőszolgálat késlekedése, a megfelelő műszerek és újraélesztő készülék, defibrillátor hiánya miatt.

A KHL igazgatótanácsa most úgy döntött, hogy a liga meccseinek mindegyikén két, teljesen felszerelt mentőautónak kell a helyszínen tartózkodnia, s a szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzetben helyet kell kapnia kardiológusnak éppúgy, mint szemorvosnak – a játékosok és a nézők védelme érdekében, adott esetben gyors megsegítése végett.

A jégkorongozók orvosi vizsgálatát is szigorítják és alaposabbá teszik az eddigieknél. A ligavezetés határozata értelmében különösen a 20 év alatti KHL-hokisok kontrollja válik átfogóvá. Egyszersmind mielőbbi megállapodásra törekszenek az orosz doppingellenes szervezettel (RUSZADA) a doppingvizsgálatok rendszeressé tételéről.

A tragédiával kapcsolatban egyelőre annyit tudni, hogy Cserepanov akut szívelégtelenségben hunyt el, amit kardiomiopátia – a szívizom nem gyulladásos eredetű, gyakorlatilag tünetmentesen zajló megbetegedése – okozott. A hokis vérében meg nem erősített hírek szerint doppingszert találtak, ám még az sem nyert bizonyítást, hogy anabolikumok okozták volna a sportoló váratlan halálát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik