Élet-Stílus

Új atomreaktort épít Szlovákia

A szlovák kormány új atomreaktor építését tervezi a Jaslovské Bohunice-i atomerőműben. A kivitelezéssel a francia AREVA vállalatot bíznák meg, jelentette be Robert Fico miniszterelnök sajtótájékoztatón pénteken.

Fico keddi párizsi látogatásán állapodott meg Nicholas Sarkozy francia elnökkel a reaktor építésében. Jelenleg a kivitelezés finanszírozásának lehetőségeit vizsgálja a kormány. Fico hangsúlyozta, hogy magánbefektetők bevonása esetén is a kormány kezében maradna az atomerőmű többségi részesedése.

Az idei év végén az uniós csatlakozási szerződés értelmében leállítják a Jaslovské Bohunice-i erőmű egyik, elavultnak tartott reaktorát, ennek következtében Szlovákia áramimportra kényszerül. Az új beruházás a leállítással kieső kapacitást pótolná.

A Jaslovske Bohunice-i erőműben két, szovjet építésű blokk – reaktor – termel ezek után áramot, egyenként 440 megawatt kapacitással 1984, illetve 1985 óta. A korábban, az 1970-es évek végén elkészült másik két reaktor közül egyet már 2006. decemberben le kellett állítani az EU-szerződés értelmében, a második most kerül sorra.

További két, orosz építésű blokk működik a mohi (Mochovce) erőműben, egyenként szintén 440 megawatt kapacitással, a szlovák áramkereslet 10 százalékát elégítve ki. Ezek 1998-ban, illetve 1999-ben kezdtek termelni. Az erőműveket üzemeltető Slovenské Elektrarne energiaszolgáltató többségi tulajdonosa, az olasz Enel jelenleg a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának kivitelezésén dolgozik, ezek üzembe helyezése 2012-ben és 2013-ban várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik