Élet-Stílus

Börtöncellák épülhetnek az olasz stadionokban

Börtöncellák létesítését szorgalmazza a stadionokban az Olasz Labdarúgó Liga elnöke. Az olasz labdarúgásban egyre gyakoribbak a komoly kihágások - legutóbb a Napoli drukkerei randalíroztak.

„Ha ez a megoldás az erőszak elleni küzdelemben, akkor már az arénákban el kell különítenünk azokat, akik elsősorban bűnelkövetés miatt vannak jelen” – jelentette ki Antonio Matarrese, hangsúlyozva: a liga mindenben együttműködik a kormánnyal a huliganizmus visszaszorítására.

Napoli-drukkerek a San Paolo stadionban (Ansa)

Napoli-drukkerek a San Paolo stadionban (Ansa)

A megoldási lehetőség azt követően merült fel, hogy a Serie A nyitófordulójában a Roma-Napoli bajnokira igyekvő déli drukkerek nemes egyszerűséggel kiürítettek egy Rómába tartó vonatszerelvényt; az erőszakhullám a fővárosba érkezés után fokozódott – 20 autóbuszt tönkretettek a feldühödött nápolyiak.

Két éve a rendre elszabadult indulatokkal kísért szicíliai rangadón, a Catania-Palermo találkozón egy rendőr halálát lelte a cataniai stadionon kívül kitört zavargásokban, míg tavaly egy parkolóban a Juventus és a Lazio ultrái között kitört affér során egy római szurkolót lelőttek a carabinierik.

Az olasz kabinet első intézkedésének eredménye egy félperces kisfilm a labdarúgómeccseket övező tömegverekedésekről, amelyet péntektől rendszeresen vetít az állami televízió, de a stadionok kijelzőjén is végignézhetik a helyet foglalók.

Felfeszített ajtók, kitört ablakok: a Napoli-Róma járat egyik kocsija (Ansa)

Felfeszített ajtók, kitört ablakok: a Napoli-Róma járat egyik kocsija (Ansa)

A következő bajnoki fordulóban – hasonló megfontolásból – a csapatok „Állítsuk meg az erőszakot!” feliratú pólóban lépnek pályára.

„Folytatnunk kell az erőszak elleni harcot, és tapodtat sem engedhetünk a kétes elemeknek. A klubelnökök gyakorlatilag lehetetlen vállalkozásba vágnak – nem egy közülük biztonsági emberekkel kénytelen megjelenni, hisz olykor saját szurkolóik fenyegetik testi épségüket.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik