Élet-Stílus

Lance Armstrong visszatér?

Sajtóértesülések szerint Lance Armstrong amerikai kerékpáros legenda visszatérését tervezi, és jövőre indulna a Tour de France-on is. A híreket egyelőre nem erősítették meg, de határozott cáfolat sem érkezett.

A németországi Eurobike szakkiállításon felröppent hírek után ezúttal a VeloNews honlapján közölte, hogy a Tour hétszeres bajnoka az Astana csapat színeiben 2009-ben szerepelni fog a francia körversenyen.

A Tour mellett Armstrong rajthoz állna még a kaliforniai Amgen Touron, a georgiai körversenyen, valamint a Párizs-Nizzán és a Dauphine-Liberén.

A klasszis állítólag fizetés és prémiumok nélkül vállalja a szereplést. Armstrong korábbi főnöke, egyben az Astana jelenlegi igazgatója Johan Bruyneel a Reuters érdeklődésére jelezte, hallott a tervekről, de nem tudja megerősíteni őket:
„Nem tudom, min alapulnak a hírek, talán azért erősödtek, mert augusztusban Lance második lett egy hegyikerékpáros versenyen. Tény, hogy mindez kiváló erőnlétről árulkodik.”

Armstrong korábban maga is utalt arra, hogy hiányzik neki a versenyzés, júliusban a Cyclingnews szakportálnak úgy nyilatkozott, hogy „Hazudnék, ha azt mondanám, nem hiányzik a csapatban megszokott élet. Az olyan fiúk, mint Geroge Hincapie, vagy maga Bruyneel részei voltak a mindennapoknak, a verejtékes, de annál izgalmasabb felkészülésnek.”

Csak a versenyző a régi, a kerékpár nem: Armstrong a Leadville 100 versenyen (AP)

Csak a mozdulat a régi, a kerékpár nem: Armstrong a Leadville 100 versenyen (AP)

A texasi augusztusban nevezett a coloradói Leadville 100 versenyre – a texasi országúti menő a hegyekben is megállta a helyét: a száz mérföldes hegyikerékpáros eseményen a második helyen zárt a győztes Dave Wiens mögött.

Ráadásul a szeptember 18-án 37. évét töltő hétszeres Tour-győztes kondíciójáról az is árulkodott, hogy rendszeresen rajthoz állt a New York-i és a bostoni maratonon. S mindannyiszor három óra alatt ért célba.

Armstrong menedzsere, Mark Higgins egyelőre nem reagált a bejelentésre, ugyanakkor az Astana sajtófelelőse, az ESPN kérdéseire e-mailben válaszoló Philippe Maertens cáfolta, hogy a kiválóság náluk versenyezne jövőre.

“Johan Bruyneel nagy barátja Lance-nek, de szó sincs arról, hogy számolnánk a versenyzővel. Erről inkább kérdezzék őt. Tudjuk, hogy Lance a hegyikerékpáros verseny óta is tovább edzett, de ez lehet azért is, mert kerékpáros crossversenyeken kíván indulni” – tette hozzá Maertens.

A nagy titkolózás oka lehet, hogy a hírek szerint a Vanity Fair magazin szeptemberi számában külön cikk-sorozatot szentelnek Armstrongnak, amelynek slusszpoénja lehetne a legendás sportoló visszatérése.

A kerékpáros viszont jelezte az amerikai doppingellenes szövetségnek (USADA), hogy kész teljesíteni a visszatérőben lévő sportolók számára érvényben lévő szabályozást. Eszerint a visszatérésüket ffontolgatóknak fél évvel a szereplésük kezdete előtt csatlakozniuk kell a tesztprogramhoz.

Bár Armstrong az amerikai országúti kerékpáros szövetségnél még nem kért nemzetközi engedélyt, a licenc kiváltásával még ráér – korábban rendszerint január-februárban folyamodott a felhatalmazásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik