Élet-Stílus

A világhálós hadviselésé a jövő

admin
admin

2008. 09. 06. 11:13

A kaukázusi konfliktussal új időszámítás kezdődött a világhálós hadviselés terén, miközben folynak az előkészületek a globális virtuális háborúra. A szakértők szerint a következő támadás minden bizonnyal az interneten fog bekövetkezni az Egyesült Államok ellen - írja a Figyelő legújabb száma

Orosz katonai hackerek Adolf Hitler arcképét rakták fel grúz kormányoldalakra, illetve távolról irányított, a felhasználók tudta nélkül megfertőzött számítógépekkel egyidejűleg annyi helyről töltötték le a weblapokat, hogy végül az egész rendszer összeomlott. Az ilyen nagy volumenű, koncentrált akció (szaknyelven DDOS támadás) a katonai elhárítás számára viszonylag új jelenségnek számít, először az iraki harcok 2003-as megindításakor alkalmazták.

Interneten támadnak

Mindenesetre manapság a Pentagon naponta mintegy 3 millió, egyebek mellett adatok megszerzésére irányuló támadást ver vissza, ennek ismeretében nem csoda, hogy az Egyesült Államok haditengerészete és tengerészgyalogsága már vagy 6–8 éve rendelkezik jól képzett hacker-csoportokkal. A légierő viszont a napokban határozatlan időre felfüggesztette Cyber Command (Virtuális Hadtest) nevű programját, pedig a YouTube-on is terjedő toborzó reklámfilmjében egyértelműen jelzi, hogy szüksége van ilyen szakemberekre.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a következő támadás minden bizonnyal az interneten fog bekövetkezni az Egyesült Államok ellen – más, „klasszikus” terrorcselekmények, például robbantásos merényletek kíséretében. Az előbbi legalább olyan romboló hatású lehet Amerika gazdaságára és infrastruktúrájára nézve, mint egy bombázás.

Terroristák a Second Life-ban?

A virtuális hadviselést nem csak az internet terjedése teszi vonzóvá, hanem az is, hogy az akció a távolból, névtelenül és viszonylag olcsón véghez vihető. Bár a nagy sávszélességű hálózatokat igen nehéz túlterhelni, az Egyesült Államok esetében erőművek műszereinek, vasúthálózatok, repülőterek forgalomirányítási rendszereinek megzavarása elég nagy zűrt és pánikot okozhat.

A The Economist egy évvel ezelőtt arról írt, hogy az al-Kaida a Second Life segítségével próbál meg önkénteseket toborozni. A cikk elég nagy visszhangot váltott ki, és többen túlzónak tartották az állításait. Steve Davis, a biztonságosabb online játékhoz szoftvereket gyártó SecurePlay elnök-vezérigazgatója úgy véli, sokkal nagyobb figyelmet érdemelne az a tény, hogy a virtuális valóságot kínáló weboldalak megkönnyítik a pénzmosást. Állítólag a fizetős World of Warcraft nevű játék egyik profiljához való hozzáférés a feketepiacon többet ér, mint egy hitelkártya azonosítói.

Virtuális terroristaképzés

„Napjainkban az internet segítségével elkövetett bűncselekmények nagy többsége mögött szervezett bűnözői csoportok állnak” – mondja Berzsenyi Dániel, a Biztonságpolitika.hu portál szakértője. Szerinte e csoportok „hagyományos” tevékenységeiket – mint például a kábítószer-csempészet, ember- és fegyverkereskedelem, prostitúció, illegális bevándorlás szervezése – az interneten keresztül párhuzamosan, egyszerre több helyen és formában, a lebukás minimális kockázata mellett végezhetik.

Az amerikai titkosszolgálatnál azért máris egészen komolyan veszik a terrorfenyegetést is: a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésekben és felmérésekben egyenesen a virtuális világok terroristaképző lehetőségeire figyelmeztetnek. A jövőbeli merénylők online szerezhetik meg a szükséges ismereteket, modellezhetik a támadásokat, majd a gyakorlatba átültetve sikeres terrorakciókat hajthatnak végre.

Az amerikai titkosszolgálat azóta el is indította a Reynard Projectet, amelynek során szociológiai szempontból feltérképezik a virtuális világ szereplőit és szokásait, majd az adatokat elemzik. Belső használatra a CIA is létrehozott néhány virtuális szigetet a Second Life-ban, gyakorlás és nem hivatalos megbeszélések céljából.

Hazánk lemaradóban

Magyarországon nemzetbiztonsági kockázat csak közvetetten jelenik meg, főleg pénzmosás révén, mert a befolyt összegek gyakran terrorista szervezetekhez kerülnek. A bankkártyákkal elkövetett visszaélések, adatlopások, pénzintézeti nyilvántartó rendszerek feltörése egyedi veszélyek. Egyelőre.

Berzsenyi Dániel szerint a Magyar Honvédségnek jelenleg még nincs internetes bűnözés elleni tevékenységet végző egysége, ugyanakkor a különböző bűnüldöző és állami szervek (rendőrség, nemzetbiztonsági szolgálatok) törekednek arra, hogy minél szorosabb együttműködést alakítsanak ki nemzeti és nemzetközi szinten. Potenciális veszélyt leginkább a közösségi portálok, mint nyílt rendszerek jelentenek. A szakértő arra figyelmeztet: kapcsolatépítő portálokra feltöltött, szenzitív információkat is gyakran tartalmazó adatlapok a bűncselekmények előkészítésében, az előzetes adatgyűjtésben juthatnak nagy szerephez. Emiatt például az iWiW-től – mint az annak idején a FigyelőNet kiderítette – az állami hierarchiában magasabb posztot betöltő személyeket eltanácsolta a Nemzetbiztonsági Hivatal.

Néha azonban még iWiW sem kell ahhoz, hogy a cyberbűnözők érzékeny adatokhoz jussanak. A francia hadseregnél például a jövőben szigorúan ellenőriztetni kívánják a blogot író és fórumozó katonák bejegyzéseit, mert félő, hogy a fényképekkel és videókkal kísért beszámolók az ellenség számára részletes leírással szolgálnak a katonai létesítményekről és manőverekről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.