Élet-Stílus

Pro és kontra: Sevcsenko Milánóban

Két idényen át tartó szüntelen formahanyatlás után az ukrán Andrij Sevcsenko visszatért legnagyobb sikerei helyszínére. A 2004-es aranylabdás Milánóban próbál visszaevickélni a csúcsra.

A vörös-feketében 173 gólig jutó Sevcsenko csalódást keltett Angliában. A 2006-os világbajnokság után a német Michael Ballackkal együtt érkező ukrántól sokat vártak a Stamford Bridge-en, ám akárcsak – eleinte – a germán, ő is csalódást okozott.

Tény, hogy mint a münchenit, őt sem kedvelte különösebben az autokrata Jose Mourinho, ám „Seva” – ellentétben a pazar tavaszt produkáló középpályással – azt követően sem talált magára, hogy a portugál távozott. Már akkor tudni lehetett, ha még szeretne magas nívón futballozni, nem maradhat Londonban.

Sevcsenko, Ronaldinho és Henry a 2004-es FIFA-gálán (AP)

Sevcsenko, Ronaldinho és Henry a 2004-es FIFA-gálán (AP)

Hosszas huzavona után a rossz idényt záró, csalódott exsztárok „lerakatává” – a Barcelona duója, Zambrotta és Ronaldinho is a San Siro felé vette az irányt – váló (igaz, Flamini, Boriello és Senderos személyében azért fiatalító) Milan visszafogadta: egyelőre kérdéses, hogy a nemzetközi sajtóban nem egyszer leírt ukrán, de akár a brazil és az olasz el tudja-e érni azt a szintet, amely korábban „jellemzője” volt.

A trió szintre hozása Carlo Ancelottin is múlik, s bármilyen jó taktikus is az egykori középpályás, már őt is érték kudarcok a kiégett világsztárok kapcsán – elég csak Rivaldo, vagy Ronaldo levitézlését említeni.

Sevcsenko előnye, hogy még távolról sem veterán, az orvosi vizsgálatok során mindent a legnagyobb rendben találtak a Milan orvosai – az ukrán, például a műtétről operációra evickélő Ronaldóval ellentétben, amúgy is szerencsés alkat, pályafutása során elkerülték a nagyobb sérülések. Ráadásul azzal a Kakával játszhat együtt, akitől saját bevallása szerint, karrierje legjobb labdáit kapta.

Seedorf: Sevcsenko nem egy árnyék (ansa)

Seedorf: Sevcsenko nem egy árnyék (Ansa)

A támadó megszerzése felpezsdítette az életet a Milan keretében. A régi-új és leendő csapattársak közül Seedorf és Ronaldinho is áradozott a csatárról. Az ukrán nagy cimborája, Seedorf úgy vélte „Meggyőződésem, hogy Andrij nagyon motivált lesz. Be fogja bizonyítani, hogy ő nem az az árnyék, akit Londonban láthattunk. Ő ennél sokkal jobb, egy igazi futballista.”

A pályafutása egyik legnagyobb kihívása előtt álló brazil játékmester elárulta, beleborzong, ha belegondol, kikkel játszhat majd együtt.

„Sevcsenko az a fajta labdarúgó, akit öröm nézni, aki könnyen lesz a szurkolók kedvence. Olyat tud, amit megtanulni nem lehet – és én nagyon remélem, hogy segíthetek neki abban, hogy visszanyerje régi csillogását. Ilyen támadó potenciállal, amilyennel a Milan rendelkezik, a cél csakis az lehet, hogy megpróbáljunk megnyerni mindent” – árulta el a dél-amerikai.

Sevcsenko: kikopott belőle a

Sevcsenko: kikopott belőle a “gyilkos ösztön”? (Getty)

A játékosoknál visszafogottabban értékelnek a szakértők. A Gazzetta dello Sport kolumnistája, Gaetano di Stefano korábban azon elmélkedett, hogy „Sevából kikopott a «gyikos ösztön»”, míg a 80-as években a Juventust és a Romát erősítő Zbigniew Boniek egyenesen rossz „befektetésnek” nevezte a Milan vásárlását: az 1982-ben az aranylabda-szavazáson harmadik lengyel úgy véli, hogy a Milan és a Juventus nem fogja tudni tartani a lépést az Inter-Roma-Fiorentina trióval.

„Nem tarton jó ötletnek az egykori klasszisok visszatérését” – vélte a Radio Kiss Kissnek nyilatkozó Boniek. “És ezért nem igazán hiszek a Milan sikereiben. Úgy vélem, a vörös-feketék és a Juventus alulmaradnak majd az Interrel, a Romával és a Fiorentinával szemben.”

A Milan elsődleges célja a bajnoki cím, s bár az UEFA-kupában és az olasz kupában is szeretne minél messzebb jutni a lombard gárda, a két kupasorozatban elért sikerek aligha írhatják felül egy esetleges bajnoki kudarc következményeit. A vörös-feketék mellett szól viszont az, hogy ellentétben a fő riválisokkal, idén nem terheli őket a Bajnokok Ligája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik