Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: fejbe rúgtak egy bírót

Egy kubai tekvondós fejbe rúgta a mérkőzésvezetőt, és ezért a sportági szövetség edzőjével együtt örökre eltiltotta a nemzetközi versenyektől. A NOB elnöke pozitívan értékeli a kínai olimpiát. Hírek, érdekességek Pekingből.

Minden úszó doppingtesztje negatív

Minden doppingteszt negatív eredményt hozott, melyeket az úszókon végeztek el a pekingi olimpián, jelentette be vasárnap a sportág nemzetközi szövetsége (FINA). A FINA közleménye szerint 216 vizelet-, 103 EPO- és 24 vérvizsgálatot végeztek el a doppinglaboratóriumban. A játékokon 25 új világcsúcs született, a versenyek kimagasló sztárja az amerikai Michael Phelps volt, aki nyolc aranyérmet nyert, és minden győzelme után részt vett a kötelező doppingvizsgálaton.

Egymást verték a szerb vízilabdázók

Csúnyán végződött az olimpia a szerb férfi vízilabdázók számára: bár harmadikok lettek, egymást tették harcképtelenné egy csapaton belüli verekedés során – derült ki a belgrádi sajtó vasárnapi híradásaiból. Pénteken hivatalos forrásokból még csak annyit lehetett tudni, hogy a világ egyik legjobb pólósa, Alekszandar Szapics egy lépcsőn leesve lábát törte, ám gyorsan kiderült, hogy a botlás nem volt véletlen: Denisz Sefikkel, a szerb válogatott kapusával folytatott dulakodás előzte meg. Az eredmény: Szapicsnak sürgősen vissza kellett repülnie Belgrádba, ahol vasárnap megműtötték a lábát, Sefik pedig a lelátóról nézte végig a bronzéremért Montenegró válogatottjával vívott, s 6:4-es szerb győzelemmel zárult meccset.

A belgrádi sajtóban egyelőre két történet kering: az egyik szerint a vártnál gyengébb szereplés után Szapics pénteken csapattársai előtt indulatosan feltette a kérdést, hogy van-e nála jobb, erősebb, mire Sefik ököllel mutatta meg, hogy van. A másik változat szerint Szapics azzal vádolta a kapust, hogy a pekingi olimpiát megelőző Eb döntőjében szándékosan volt rossz, “eladta” a győzelmet Montenegrónak, s ezután csattant az amott lábtörést, emitt kézsérülést eredményező ütés.

Biros Péter és Varga Dániel a pólós álomcsapatban

Az aranyérmes magyar válogatott két tagja, Biros Péter és Varga Dániel is bekerült a pekingi olimpia férfi vízilabdatornájának All Star-csapatába. Az Egyesült Államok fináléban elvérző együttese is két játékost delegál az álomegyüttesbe, ugyanakkor a bronzérmes szerbektől senki sem került be a gárdába.
A férfi vízilabdatorna All Star-csapata:
Merrill Moses (Egyesült Államok) – Tony Azevedo (Egyesült Államok), BIROS PÉTER (MAGYARORSZÁG), Nikola Janovic (Montenegró), VARGA DÁNIEL (MAGYARORSZÁG), Felipe Perrone (Spanyolország), Alessandro Calcaterra (Olaszország).

Lemondott NOB-tagságáról Hein Verbruggen

Lemondott a nemzetközi olimpiai bizottságbeli (NOB) tagságáról Hein Verbruggen, aki 2001 óta a testület pekingi koordinációs bizottságát vezette. Mint Giselle Davies, a NOB szóvivője közölte, a 67 éves holland sportdiplomata „nyugodtabb életre vágyik”, de a NOB tiszteletbeli tagja marad. Verbruggen, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) korábbi vezetője, 1996 óta volt a NOB tagja. 2005-ben rövid időre kikerült a NOB-ból, miután lemondott az UCI elnöki tisztségéről, de 2006-ban újraválasztották, amikor a kerékpárosok ügyvezető alelnöke lett. A koordinációs bizottság elnökeként rendszeresen járt az elmúlt hét évben Pekingben, hogy felügyelje az előkészületeket.

Kína 50. aranyérme

A 2005 óta veretlen Cou Si-ming szerezte Kína 50. aranyérmét, miután az ökölvívók 48 kilogrammos kategóriájának döntőjében legyőzte a mongol Serdamba Purevdorjt. A kétszeres világbajnok klasszis a fináléban a második menetben döntő fölénnyel diadalmaskodott. Kína Cou győzelmével 1988 óta az első olyan ország lett, amely egy olimpián elérte az 50 aranyérmes „álomhatárt”. Szöulban a Szovjetunió 55 sikerrel zárt.

Fejbe rúgta a bírót

A kubaiak tekvondósa, Angel Valodia Matos fejbe rúgta a mérkőzésvezetőt, agresszív cselekedetét országa sporthatósága is elítélte. A 31 éves – Sydney-ben győztes – tekvondóst diszkvalifikálták az eset után, és a Nemzetközi Tekvondó Szövetség fegyelmi bizottsága rendkívüli ülésén edzőjével együtt örökre eltiltotta a nemzetközi versenyektől.

A férfi tekvondósok plusz 80 kilogrammos súlycsoportjában a vezetőbíró a második menetben – Matos 3-2-es vezetésénél – félbeszakította kazah Arman Silmanov elleni bronzmeccset –
arra hivatkozva, hogy a kubai lábsérülése miatt kikért ápolási ideje túllépte a megengedett egy percet. Matos ettől dühbe gurult, edzőjének kellett először lefognia, ám ő bosszúból fejbe rúgta a bírót, majd megrúgott egy mérkőzésellenőrt is.

Lendül a kubai lába (MTI/EPA)

Lendül a kubai lába (MTI/EPA)


Rogge elégedett

Kifogástalan rendezés, nagyszerű versenyek – jellemezte vasárnap a pekingi olimpia záró sajtótájékoztatóján a játékokat Jacques Rogge, a NOB elnöke. Az olimpiai mozgalom első embere ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni az emberi jogok kínai helyzetére vonatkozó kérdésekre. A NOB elnöke hangsúlyozta: Kína, a föld lakossága egyötödének otthona még soha nem nyílt ki ennyire a világ előtt. „Kína sokat tanult a világból, és a világ sokat tanult Kínából” – mondta. Rogge számára az olimpia két ikonja a nyolc aranyat szerző amerikai úszó, Michael Phelps és a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai vágtázó, Usain Bolt volt.

Kenyai siker és olimpiai csúcs a maratonon

A kenyai Samuel Wanjiru szenzációs, 2:06:32 órás olimpiai csúccsal nyerte a férfi maratonfutást. Az idei London Maratonon második atléta szinte a rajttól óriási iramot diktált, melyet a verseny második felében már csak ketten, a kétszeres világbajnok marokkói Zsauad Garib és az etióp Deriba Merga bírtak. A végig frissnek tűnő 21 éves kenyai aztán az utolsó frissítő állomás és néhány korty víz után robbantott, ami eldöntötte a viadalt, s onnan már megállíthatatlan volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik