Élet-Stílus

Anarchiába fulladt a Sziget

admin
admin

2008. 08. 16. 03:03

Pénteken fellépett a Sziget nagyszínpadán a hazai rockzene állóvizét felkavaró URH, és az egész világ rockzenéjét fejtetőre állító Sex Pistols. Mindkettő három évtizede fejtette ki áldásos tevékenységét, így 2008-as fellépésük igazi kuriózum volt.

Már talán mondani sem kell, hogy iszonyú tömeg volt pénteken is a Szigeten. Megelőlegezhetjük, hogy új csúcsot döntött a látogatottság, ami azt jelenti, hogy közel 70 ezren voltak kint a hétvége első napján, még akkor is, ha a morc meteorológusok heves vihart jósoltak erre az estére. Nem volt igazuk, egy csepp eső nem esett, legalábbis hajnal kettőig biztosan.

Péntek délután a nagyszínpad előtt (fotó: Gáti András-FN)

Péntek délután a nagyszínpad előtt (fotó: Gáti András-FN)

Az első fontos esemény, amire sokan készültünk, az 1980-ban alakult, és egy évig sem működött URH zenekar fellépése volt. A Müller Péter Sziámi és Menyhárt Jenő fémjelezte zenekar 1981-es búcsúkoncertje óta – leszámítva két alkalmi bulit 1985-ben és 1990-ben – nem játszott együtt. Már sok helyen leírták, az FN is megemlékezett arról, mekkora jelentősége volt az együttes megjelenésének annak idején. Az URH okos, sokszor tabudöntögető szövegeivel egy egész zenei mozgalmat – az alternatív zeneit – hívott életre. Felvételei iszonyú minőségű kazettákon terjedtek kézről-kézre a nyolcvanas években.

Most meg gondoltak egyet, és a Volt Fesztiválon és a Szigeten újra előadták a legendává vált dalokat. A színpad előtt a magyarok várták az URH-koncertet természetesen, az a néhány külföldi, aki belekóstolt, hamar továbbállt. A leginkább negyvenes-ötvenesek ma is fújták a Kék Fény, a Nagy Testvér, az Ismeretlen katona és más számok szövegeit. Tulajdonképpen a legtöbb dal ma is abszolút aktuális, legalábbis ami a szöveget illeti. Könnygáz a Blahán, „szavazz rám, én beváltom minden reményed”, „a rádióból tudta meg, hogy valamit aláírt” – akár egy 2008-as híradó tudósításai.

Koncert közben (fotó: Gáti András-FN)

Koncert közben (fotó: Gáti András-FN)

A zene azonban sokszor még ma is úgy szólt, mint egy amatőr együttes első, lelkes próbálkozása. Egy-két számnál azért hallatszott, hogy az eltelt közel harminc évben zeneileg is beért az URH, ezek voltak a legemlékezetesebb pillanatok. De a magyar közönség – amely, valljuk be, a nagyszínpadhoz képest elég csekély volt – lelkesen üdvözölt minden ismerős szót, hangot. Egy-két politikailag túlfűtött rajongó Müller Péter kapcsán a Demszkyhez fűződő jó viszonyát emlegette fel, de ezt írjuk a kis magyar pornográfia kategóriájába ezúttal. A koncert utolsó száma, természetesen az Igen-igen kemény világ (miszerint Bon-szibon) volt. Szép volt, jó volt: a szövegek aktualitása miatt talán nem csak nosztalgia miatt ütött a koncert.

Az URH után egy német punklegenda következett, a Die Ärzte. Ekkorra már megtelt a nagyrét, természetesen német rajongókkal, akik együtt üvöltötték a trió vicces szövegeit. A zene azonban felejthető volt, a színpadi bohóckodások is fárasztónak tűntek. Kimódolt, profi csapat, az tény, de semmi világmegváltót nem találtunk benne ezúttal sem. Márpedig itt pénteken ezt úgy vártuk, mint az ország a pekingi aranyakat.

Ezt a fő attrakciótól, a Sex Pistolstól aztán meg is kaptuk. A punkzene legalapvetőbb zenekara, úgy harminc évvel ezelőtt azzal lett híressé-hírhedté, hogy fellázadt a társadalmi konvenciók, igazságtalanságok és a túllihegett, földtől elrugaszkodott rockzene ellen. Na, és az ellen, hogy 30-40-50-60 éves tagok nyomják a rock and rollt, ugye. Erre itt vannak 60 évesen, és nyomják… De, hogy!

Johnny Rotten (fotó: Gáti András-FN)

Johnny Rotten (fotó: Gáti András-FN)

Alig két évig, 1975-től 1977 végéig létezett a zenekar, ezalatt egyetlen albumot készített, dalai mégis a punkzene alapművei. Lázadtak a brit kormány, a királyi család, a lemezkiadók, az egyenlőtlenség ellen, miközben kihívóak voltak, trágárak és részegek. Egyszer, 1996-ban ismét összeálltak egy turné erejéig – sok pénzért persze – és 2007-2008-ban újra, nyilván még több pénzért. Ennek egyik állomása volt a Sziget.

A Sex Pistols fesztiválzenekarként eleget tett az elvárásoknak: a hangzás problémamentes volt, a több tízezres közönség tombolt. És a felállás ugyanaz, mint induláskor: Rotten (ének), Steve Jones (gitár), Glen Matlock (basszusgitár, tavaly saját zenekarával járt a Szigeten) és Paul Cook (dob). Kezdetnek felhangzott a Pretty Vacant, aztán jött a No Feelings és a többi antiságerből lett sláger. Rotten ötven felett is jó formában volt: narancsszínű haj, egy katonai álcaruha jellegű jelmez, amiben jellegzetesen idegbetegen szögletesen mozog a zenére. Már a harmadik számnál letolja a nadrágját és megmutatja az alsóneműjét (később a fenekét is), amely brit zászlót formáz. Steve Jones kopott pólóján egyébként II. Erzsébet volt látható, szeme fekete csíkkal kitakarva. A show középpontja Mr. Rotten, nem lehet levenni róla a szemet. Hol a közönséget ingerli, hol vonyít, hol csak énekel. A paranoiás bohóc és a polgárpukkasztó punkrocker keveréke.

Punks not dead (fotó: Gáti András)

Punks not dead (fotó: Gáti András)

Jön a Liar, a Holiday In The Sun, majd Rotten végre elemében: megkérdezi a közönségtől, dicsérni kell-e George Bush-t, vagy eltüntetni, majd ugyanazt tudakolja a vallásról is. Konklúzió: minden kormány hülyeség, rossz. Legjobb az anarchia. A vége felé eljátsszák a legnagyobb klasszikusokat, a közönség egyre vaduló tombolása mellett, a God Save The Queent, az EMI-t, az Anarchy In The UK-t.

11-kor pontban befejezik. Anarchia ide, punkfeeling oda: egy profi csapat betartja a játékszabályokat. Kihagyhatatlan koncert volt, akkor is, ha öregek, és ha nálunk késtek 30 évet. Nem poros, nem nosztalgikus, hanem kirobbanó energiával telített, dinamikus bulit láttunk.
Lehengerlő, ez a jó szó, vazze – mondaná Csipesz a Portugálból.

legyen ön is tudósító!

Ott volt a Szigeten? Küldje el beszámolóját, fotóját, videóját az FN Tudósítónak!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.