Élet-Stílus

Eltűnnek a pekingi tiltakozók

Három nyilvános pekingi parkban demonstrálhatnak a kínaiak az olimpia alatt, de nem érdemes próbálkozni. Mindegyiket falak veszik körül, és a kapuknál mindenkit alaposan átvizsgálnak. Már ha eljut odáig a tüntetni kívánó – többen ugyanis eltűntek, akik a rendőrségen be akarták jelenteni tiltakozó akciójukat.

Az olimpia alatt a kínai hatóságok engedélyezték, hogy a demonstrálók három helyszínen tiltakozzanak. A Csaojang Parkban, a Ritan Parkban és a Világparkban ennek ellenére még egyetlen egy tüntetést sem tartottak az ötkarikás játékok múlt szombati kezdete óta.

Nem véletlenül a Frankfurter Allgemeine Zeitung helyszíni tudósítása szerint. A demonstrálók parkokba száműzésével a kínai kormányzat kizárta annak a lehetőségét, hogy a külföldi sajtó munkatársai tudomást szerezzenek az esetleges incidensekről. A pekingi parkokat ugyanis egytől-egyig falak veszik körül, és csak külön belépővel lehet őket látogatni. Egy átlagos napon ráadásul csak néhány öreg és gyermek előtt lehetne tüntetni.

A hatóság emberei mindemellett alaposan megnehezítették a biztonsági emberektől hemzsegő parkokban a tüntetések engedélyeztetését. Csak pekingi lakosok demonstrálhatnak, és csak abban az esetben, ha ezzel nem sértenek nemzeti érdekeket. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt a rendőrség saját hatáskörben dönti el.

Tibeti aktivisták Pekingben (MTI/AP)

Tibeti aktivisták Pekingben (MTI/AP)

A legtöbb demonstrálni kívánó kérelmét csak elutasítják, de vannak olyanok, akik nyomtalanul eltűntek. A Human Rights Watch közlése szerint egy bizonyos Ji Sizun napokkal korábban bejelentette a rendőrségen, hogy a korrupció és a hatalommal való visszaélés ellen kíván demonstrálni az egyik pekingi parkban. Nem kapott visszajelzést a hatóságoktól, ezért hétfőn személyesen is érdeklődött a beadványáról. A New York-i központú emberjogi szervezet szerint azóta nyoma veszett.

Az olimpiai építkezések miatt a házából kilakoltatott Zhang Wei is szeretett volna a nyilvánosság elé lépni, a beadott kérelmét azonban elutasították, majd nem sokkal később letartóztatták, mert engedély nélkül nyilatkozott külföldi újságíróknak.

A rendőrség a szigorú intézkedések ellenére sem tudja megakadályozni, hogy az olimpiai falu közelében külföldi aktivisták a tibetiek emberi jogaiért tüntessenek. Őket az „illegális” demonstrációk perceken belüli felszámolása után rövid úton kiutasítják az országból. A kínai aktivistákat megfigyelik, a Human Rights Watch szerint többüket izolálták a külvilágtól, másoknak pedig azt „tanácsolták”, hogy az olimpia idejére hagyják el Pekinget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik