Élet-Stílus

Pesten is begyűjtik a csaló rokkantkártyásokat

Nehéz napok járnak az mozgássérültkártyával ingyen parkolókra. Elsőként Miskolcon, majd Szegeden léptek fel keményen a sorozatosan szabálytalankodók ellen. A példa ragadós, már a fővárosban is megtartották az első razziát.

Csütörtökön a főváros XII. kerületében gyűjtötték be a rendőrök a jogosulatlan használókat. A kerületi kapitányság bűnügyi osztályvezetője, Csipler Norbert a FigyelőNetnek elmondta, az akcióban hat olyan autóst sikerült kiszűrniük, akik jogtalanul használtak igazolványt.

A „felhasználók” közül ketten olyan személy nevére kiállított igazolvánnyal parkoltak, akik már meghaltak. A többiek más nevére kiállított, így például hozzátartozó nevére szóló kártyákkal védekeztek a parkolási díjak ellen. Más esetben pedig nem volt jelen az, akinek a szállítására vonatkozott az engedély, ami pedig szükséges a kártya jogos használatához.

A bűn útján

Az említett hat ember bizonyára tanulságos délutánt töltött a kapitányságon. Az ilyen intézkedések nem is titkolt szándéka az eljárás folyamatának visszatartó ereje. A tortúra ugyanis egy kihallgatásból és a rabosítási eljárásból áll. Újjlenyomatot és tenyérnyomot is vesznek, majd lefotózzák az illetőt, és bekerül egy kötelező nyilvántartásba is, amelyre mindenkit feltesznek, ha gyanúsítottként bekerül a rendőrségre.

Az FN Tudósító rovatában  hosszú sora van a hasonlóknak

Az FN Tudósító rovatában hosszú sora van a hasonlóknak (képek)

A várható büntetések mértéke azért nem lesz letöltendő szabadságvesztés, bár erre is lehetőséget ad a törvénykönyv, miután az előállítottak közokirat-hamisítást követtek el. A bírói gyakorlat azért inkább az, hogy ilyen esetekben megrovást és pénzbüntetést, 20-120 ezer forintig rónak ki. Persze abban az esetben, mint ami itt is megtörtént, hogy az egyik „elkövető” megpróbálta megvesztegetni a rendőröket, már más lehet az ítélet. Ilyenkor a Budapesti Nyomozó Ügyészség is vizsgálatot kezdeményez majd.

Színezni kéne

Hazánkban 302 ezer mozgássérült számára állítottak ki parkolást segítő okmányt, Budapesten 40 ezer mozgássérült-igazolvány van nyilvántartva, ennyien osztoznak a durva becslések szerint pár ezernél valamivel több helyen.

A kártyák érvényességi ideje egyébként öt év ezt követően vizsgálják a jogosultságot. Ennek módja jelenleg a háziorvosi praxis részét képezi, ám a jövőben ez változhat. Pontosan a sok visszaélés miatt központosítanák a rendszert, mondja Molnár Jenő a Budapesti Mozgáskorlátozottak Egyesületének munkatársa. Hozzáteszi, ők régóta szorgalmazzák például azt a megoldást is, hogy legyenek különböző színűek a jogosultsági kártyák. Azok kártyája, akik csak szállítási jelleggel használhatják, jól láthatóan legyen megkülönböztetve azokétól, akik a maguk jogosultsága alapján kaptak igazolványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik