Élet-Stílus

A külföldieknek a Gellért és a Széchenyi jön be

admin
admin

2008. 07. 30. 12:21

A FigyelőNet által megkérdezett utazási irodák kivétel nélkül a Gellért és a Széchenyi nevét említették arra a kérdésre válaszolva, milyen fürdési lehetőséget ajánlanak külföldieknek. A Gellért neve már a harmincas évektől ismert volt külföldön. Az ősmarketing a mai napig érezteti hatását.

A Széchenyi is népszerű volt, de az utóbbi pár évben még inkább az lett, köszönhetően a teljes körű felújításnak, de biztosan dobni fog látogatottságán a brüsszeli Mini Europe parkban az ország jelképeként kiállított fürdőmakett is.

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

A forgalom növelése érdekében együttműködést kötöttek a beutaztatók és a fürdők. Jutalékkal, kedvezménnyel honorálják a vendégküldést, csoportszervezést, ám ez a gyakorlat is leginkább a fenti két fürdőt érinti, mert az irodák szinte csak hozzájuk küldenek vendéget.

Az utazásszervezők is őket ajánlják

A beutaztatásra specializálódott Tour East Tour iroda vezetője, Drégely Ágnes pozitívan értékeli, hogy a beléptetőrendszereket korszerűsítették, mert az első benyomás fontos. Hiányolja viszont, hogy a Gellértben még nem újították fel az öltözőket. Míg korábban szívesebben küldték a Gellértbe a vendégeket, most úgy érzi, a Széchenyi van az első helyen. Mint fogalmazott, a téli-nyári kinti fürdés lehetősége nagyon vonzó.

A QUAESTOR Utazásszervező Kft. beutaztatással foglalkozó üzletága jó szívvel ajánlja a gyógyfürdőket, mivel itt nem egyszerű spa szolgáltatásról, hanem igazi gyógyhatású fürdőkről van szó, ráadásul patinás épületekben. Óriási előrelépésnek tartják az utazási irodák részére biztosított átutalásos fizetési lehetőséget, a csoportokkal kapcsolatos új, praktikus eljárást.

Érdekesség, hogy a fürdőket tulajdonló és üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. még soha nem mérte fel, mik a külföldiek igényei, mivel vannak megelégedve, mi zavarja őket, mit hiányolnak.

A Széchenyit az oroszok és a németek is szeretik

Farkas Istvánné, a Széchenyi fürdő vezetője lapunknak elmondta: míg a nyolcvanas években a lengyel vendégek voltak náluk túlsúlyban, később a németek, mára az orosz, ukrán, angol, francia, német látogatottság a legkiemelkedőbb. Jelenleg negyven százalék a külföldiek aránya. A különböző rendezvényekre látogatók közül is sokan útba ejtik a Széchenyit. A Sziget Fesztivál idején például napi három-ötszáz fővel nő a látogatottságuk a koncertrajongó fiatalok köréből.

vizes hetek a figyelőneten!

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról majd a Balatonról és a Tiszáról írunk, végül a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Itt a pénztárosok több nyelven beszélnek, de a belépésnél és a különböző részlegeken állandó hosstesek vannak, akik információval segítik a jegyet váltókat. A fürdő többi dolgozója felé is elvárás, hogy odamenjenek a tanácstalan külföldihez, felajánlva a segítséget.

A Gellért erősítené a gyógykúraimázst

A Gellértben ezzel szemben – annak ellenére, hogy a külföldiek a forgalom hatvan százalékát teszik ki – gond van a megértéssel. Míg régebben a vendégek zöme német, osztrák, amerikás magyar volt, most az olaszok, spanyolok, portugálok preferálják leginkább a fürdőt. A gond csak az, hogy közülük kevesen beszélnek angolul vagy németül, pedig a fürdő dolgozói ilyen nyelvképzést kaptak. A pénztárosoknak újlatin nyelveken is kell tudniuk, de ez rendszerint alkalmanként kevésnek tűnik.

Bár kevés a panasz, ám gyakoriak a félreértések: sok vendég nem tudja, hogy a belépőjegyért nem jár masszázs is, a törülközőt pedig külön kell bérelni.

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

A létesítményt vezető Balás Lóránt ugyanakkor büszke rá, hogy az állami protokoll is a Gellértbe hozza vendégeit. Megfelelő személyzettel képesek biztosítani a színvonalas kiszolgálást, védelmet és igény szerinti szeparációt is, anélkül, hogy a többi fürdőzőt megrövidítenék.

Kényes kérdések

A vendégek általában elégedettek a fürdőszolgáltatásokkal, ám kritikával is illették a Gellértet. Ellentmondó információt adtak például arról, hogy lehet-e hitelkártyával fizetni az egyes szolgáltatásokért, de nem tetszett a WC-k színvonala sem. Ráadásul szerintük – a fürdők állítása ellenére – az idegen nyelv ismerete hiányzik a fürdők személyzeténél. Fertőzés miatt egyébként egyik helyen sem volt még korlátozás vagy bezárás.

Bár a Budapest Hotels honlapján a Gellért Szálló ismertetésénél található egy figyelmeztetés a fürdőben észlelt lopással kapcsolatban, az üzemvezető azt mondja, tizenhat éves pályafutása alatt mindössze három eset jutott a tudomására. Egyenruhás biztonsági őrök vannak a területen, jelenlétük elriasztja a tolvajokat. A külföldi vendégeknek szokatlan, és bizalmatlanná teszi őket, hogy a kabinosoknál kell hagyni a kulcsokat.

Hasonlóan alaptalan lopásgyanúk a Széchenyiben is akadnak. Farkas Istvánné elmondta, nem győzik elégszer és elég helyen figyelmeztetni a vendégeket, ne hagyják őrizetlenül tárgyaikat. Értékmegőrzők is vannak, biztonsági szolgálat szintén. De nem tagadja, sajnos előfordul, hogy például a padon felejtett videofelvevőnek néha lába kel, mire gazdája kijön a szaunából.

Ahol nem csak a víz meleg

Külföldi blogokon terjed a hír, hogy a Király fürdőben nem csak a víz meleg, hanem a közönség is. A fürdő a bejegyzések tanúságai szerint legalább olyan ismert és népszerű, mint a homoszexuális vendégeket váró bárok. A Király melegforgalma létező dolog, erősíti meg, a Tour East Tour utazási iroda vezetője, voltak már gay & lesbian szolgáltatást kereső csoportjaik, egyértelmű, hogy nekik ajánlották is. A Quaestor viszont nem hallott még erről.

A Gellért termál része nemenként szeparált, és török hagyomány szerint csak egy kötény van a vendégeken. Nem firtatják, de valószínűsítik, hogy nem csak heteroszexuális látogatóik vannak, ám ebben nem látnak kivetnivalót. A kulturált viselkedést viszont mindenkitől elvárják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.