Élet-Stílus

Áment mondott az unió: jöhetnek a hollywoodi filmek

Az Európai Unió elfogadta a magyar filmtámogatási rendszert, így az idén nyilvántartásba vett filmeknek a jövő hónaptól már e szerint folyósítják a támogatást. A szakma már nagyon várta a döntést, mert a visszetérítés újbóli hatályba lépésével ismét megjelenhetnek bérmunkáikkal a nagy szuperprodukciók.

A filmtörvény módosítása, amelyet az Országgyűlés június 9-én fogadott el, és amelyet most az EU is jóváhagyott, július 31-én lép hatályba. A 2008 januárjától nyilvántartásba vett filmeknek augusztustól már az új rendszer szerint folyósítják a támogatást – mondta Sámuel Balázs az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakértője szerdán az MTI-vel. Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint 231 millió eurós magyar filmszakmai támogatási programot engedélyezett, amely 2013. december 31-ig lesz érvényben.

Kulturális feltételekre volt szükség

A bizottság közleménye szerint a magyar hatóságok számos változtatást hajtottak végre az eredetileg – ideiglenes eljárás keretében – Magyarország EU-csatlakozásakor elfogadott programon, azért hogy összhangba hozzák azt az EU állami támogatási szabályaival. Ezek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy az EU-beli előírásoknak megfelelően ellenőrizhető kulturális kritériumokat vezettek be.

Az Európai Bizottság a filmszakmai támogatási programok értékelése során azokat a kulturális kritériumokat helyezi előtérbe, amelyek garantálják, hogy a filmalkotások számára rendelkezésre álló állami támogatást kulturális tartalmú európai filmek kapják meg. Ennek révén a bizottság korlátozhatja az uniós tagállamoknak azt a lehetőségét, hogy nagyszabású, kereskedelmi filmalkotásokat vonzó ösztönzők felhasználásával konkurenciaharcba bocsátkozzanak, ahelyett, hogy saját nemzeti filmiparuk számára teremtenének lehetőséget a minőségen alapuló nemzetközi versenyben való részvételre – írták a közleményben.

Az Európai Bizottság azért vizsgálta felül a magyar filmtámogatási rendszert, mert annak jóváhagyása 2007. december 31-én lejárt. Az új rendszerben, a mozgóképről szóló 2004. évi törvény júniusban elfogadott módosítása értelmében a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül adott közvetlen, és az adókedvezményen keresztül biztosított közvetett állami támogatások alapvető konstrukciója változatlan maradt. A módosítás – az uniós követelményeknek megfelelően – elsősorban annak a feltételrendszerét teremti meg, hogy az állami támogatások bizonyíthatóan kulturális célokat szolgáljanak.

A hatéves program felöleli az összes magyarországi filmszakmai támogatási intézkedést: a 20 százalékos filmszakmai adókedvezmény mellett a filmfejlesztéshez, -előkészítéshez, -gyártáshoz, -terjesztéshez, valamint az “art” besorolású mozik üzemeltetéséhez és filmfesztiválok szervezéséhez nyújtott közvetlen támogatásokat is. Az éves költségvetés a hatéves időtartam alatt nagyjából a magyarországi inflációs előrejelzéseknek megfelelően növekszik.

Áment mondott az unió: jöhetnek a hollywoodi filmek 1

Az összegzés szerint 2008-ban adókedvezményre 3 milliárd forint, közvetlen támogatásként filmfejlesztésre és -előkészítésre 225 millió forint, filmgyártásra 3,014 milliárd forint, filmterjesztésre 256 millió forint, “art” besorolású mozik üzemeltetésére 220 millió forint, filmfesztiválokra, egyebekre 199 millió forint, összesen 6,914 milliárd forint költhető.

—- A szakma alig várta—-

A filmes szakma már alig várta, hogy a féléves kényszerszünet, a filmtörvény módosítása után újra fellendüljön az üzlet, és érkezhessenek a határon toporgó szuperprodukciók. Tavaly december 31-én ugyanis a magyar filmtámogatási program lejárt, és az ezt követő időszakra az Európai Unió jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy életbe lépjen az újabb támogatási rendszer.

A Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) korábban a kérdésünkre elmondták, hogy mindenképpen változtatni kellett a visszatérítés rendszerén, mert az Európai Bizottság számára túl lazán voltak benne megfogalmazva a támogatott filmek kulturális feltételei. A most elfogadott törvénymódosítás azonban német és máltai mintára már tartalmaz egy kulturális tesztet.

Indulhat a pontgyűjtés

A törvénytervezetben álló táblázat szerint kulturális tartalom és gyártási feltételek alapján lehet pontokat szerezni. A támogatáshoz szükséges 16 pont megszerzését már az a szuperprodukció is teljesítheti, amely angol nyelven készül, a stáb legalább 51 százaléka magyar, a forgatási helyszín Magyarországon van, és a film előkészítését vagy utómunkálatát is Magyarországon végzik.

A megfelelő kulturális tartalmak érvényesüléséhez azonban a kulturális feltételek 8 kategóriájából legalább 2-ből mindenképpen pontot kell szerezni. Önmagában a gyártási rész még nem jogosít az állami támogatás igénybevételére. Az MMK-nál ugyancsak elárulták, hogy mivel ez a rendszer több uniós országban működik, a kulturális teszt életbe léptetésével várhatóan megfelelünk majd az Európai Bizottságnak.

„A külföldi szuperprodukciók itt toporognak a határon, hogy megszülessen a döntés a filmtörvény módosításáról” – tudtuk meg Taba Miklóstól a Nemzeti Filmiroda igazgatójától. Azt ugyan az üzleti titok védelme miatt nem árulhatta el, hogy mely produkciókkal tárgyalnak, és hogy kik szándékoznak jönni, de annyit jelzett, hogy a korábbi 2006-os, 2007-es nagy felfutásnak megfelelő további növekedésére számíthatunk, amennyiben megnyugtatóan rendeződik az adó-visszatérítés ügye.

Tűkön ült már a Korda Stúdió

A filmtörvény módosítását és az adóvisszatérítés ügyét az etyeki Korda Stúdió is árgus szemekkel figyeli. A Figyelőnek ugyanis korábban több forrásból megerősítették, hogy a 2007 nyarán-őszén forgatott, 72 millió dolláros költségvetésű Hellboy (Pokolfajzat) 2 című – kísérletinek tekintett – film forgatása óta nincs érdemi megrendelésük. Így a 150 millió euróból (közel 38 milliárd forintból) épülő komplexum frissen megépült öt stúdiójának kapacitásai még kihasználatlanok.

Etyekwood is a döntésre vár (Fotó: MTI)

Etyekwood is a döntésre vár (Fotó: MTI)

Az óriási hajók filmezésére is alkalmas 5900 négyzetméteres terem építését pedig egyelőre nem folytatják, amíg a filmtörvény kedvezményének ügye nem oldódik meg, és meg nem érkeznek a megrendelők. Most azonban, hogy a hazai törvényi háttér rendeződött, már csak Brüsszel jóváhagyására van szükség, amely a kulturális tárca illetékese szerint júliusra várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik