Élet-Stílus

Tour: spanyol szakaszgyőzelem

A spanyol Luis Leon Sanchez nyerte a 95. Tour de France hetedik szakaszát. A Brioude és Aurillac közötti, két második kategóriás hegymenet által nehezített távon gazdát cserélt a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikó. Összetettben a luxemburgi Kim Kirchen megőrizte vezető helyét.

Az etapot több kisebb-nagyobb emelkedő nehezítette, az elsőn, a második besorolású Col d’Entremont-on Sanchez három társával, a Saunier Duvalt erősítő spanyol David De La Fuentével és Josep Jufrével, valamint a fiatalok versenyében egyre jobban „helyezkedő” olasz Vincenzo Nibalival együtt ellépett a mezőnytől, s a négyes az 1588 méter magas Pas de Peyrolra is együtt tekert fel.

Az akció nyomán De la Fuente 28 pontjának köszönhetően megelőzte az igencsak lemaradó pöttyös trikós Sylvain Chavanelt, míg Nibali az ötödik helyre jött fel a fiatalok versenyében.

Leon Sanchez elhunyt fivérének ajánlotta a győzelmet (AP)

Leon Sanchez elhunyt fivérének ajánlotta a győzelmet (AP)

Az utolsó – harmadik kategóriás – kaptatóra (Côte de Saint-Jean-de-Donne) összerázódott a mezőny. Sanchez a csúcsról célba vezető 9 km-es lejtmenetben próbálkozott szökéssel, s mivel az élboly tagjai későn kaptak észbe, ha csak 100 méteres előnnyel is, de végül elsőként haladt át a célvonalon.

Tíz Doppinggyanús próba

Tíz kerékpáros produkált rendellenes vér- illetve hormoneredményt a Tour de France előtt – értesült a Le Monde című lap. A 180 induló mindegyike átesett kontrollon, és az újság úgy tudja, tíz esetben a versenyzők normál biológiai adataihoz képest eltérést mutattak ki, mégis mindenki rajthoz állhatott.

Beltrán pozitív doppingtesztje
A kiváló hegyimenő, Manuel Beltrán pozitív doppingtesztet produkált – ő az idei viadal első lebukott versenyzője. A Tourt szervező cég, az ASO – közleménye szerint – kapcsolatba lépett a Liquigas csapatával, hogy közölje, spanyol versenyzője, Beltrán pozitív eredményt produkált. A L’Equipe című francia sportnapilap azt is tudni véli, hogy a 37 éves kerekesnek az első etap után levett mintájában EPO-t mutatott ki az A próba. Az olasz istálló hivatalosan nem erősítette meg az esetet.

A nagy üldözőversenyben a főmezőny is két részre szakadt, emiatt a végső sikerre is esélyesek közül például a csütörtökön is jókora hendikepet összeszedő olasz Damiano Cunego 27 másodperces hátrányt szenvedett el riválisaival szemben.

95. Tour de France
7. szakasz, Brioude-Aurillac, 159 km:
1. Luis Leon Sanchez (spanyol, Caisse d,Epargne) 3:52:53
2. Stefan Schumacher (német, Gerolsteiner) +6.0
3. Filippo Pozzato (olasz, Liquigas) – azonos idő
4. Kim Kirchen (luxemburgi, Columbia) – a.i.
5. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) – a.i.
6. Oscar Pereiro Sio (spanyol, Caisse d’Epargne) – a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Kirchen 28:23:40
2. Cadel Evans (ausztál, Lotto) +6.0
3. Schumacher +16.0
4. Christian Vande Velde (amerikai, Garmin-Chipotle) +44.0
5. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +1:03
6. Valverde +1.12
Szombaton a Figeac és Toulouse közötti 172 km-es etap vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik