Élet-Stílus

Dubrovnikhoz közeledik a horvát autópálya

A hét végén Ivo Sanader kormányfő jelenlétében aláírt projektszerződés értelmében a jövő év első felében Dubrovnik közelében is folytatódik az A1-es autópálya építése Horvátországban, ahol 2009 nyarára elkészülnek a meglévő szakaszok alagútjai is.

A horvát kormány közlése szerint a hét végén írták alá a Dubrovnik előtti Osojnik és Doli közötti, 28 kilométeres autópályaszakasz projektszerződését. A 79,5 millió kunás (mintegy 2,7 milliárd forintos) költségből készül el az útvonal tervdokumentációja, és megkezdődik az engedélyeztetési eljárás, hogy a jövő év első felében a kivitelezés is elindulhasson.

A miniszterelnök az aláírás kapcsán kijelentette: a legdélebbi részeket úgy kötik össze az ország belsejével, hogy az autópálya végig horvát területen épül meg. Ezzel a korábbi találgatásokra is válaszolt, amelyek szerint sikerült volna a szomszédokkal megegyezni, hogy az Adriába beékelődő, Bosznia és Hercegovina területéhez tartozó partszakaszon vinnék az autópályát.

Ivo Sanader közölte, hogy a sztrádát a Peljesac-félszigeten tervezett híddal kötik össze a dubrovniki országrésszel. A híd pedig a szigetek számára is fontos, „nem Bosznia és Hercegovina ellen, hanem Horvátországért épül meg” – jelentette ki a horvát kormányfő.

Az A1-es sztráda jelenleg a dalmáciai Sestanovacig ér, innen további csaknem 50 kilométernyi szakaszt várhatóan decemberben adnak át a forgalomnak. A Ploce városától Dubrovnikig tartó, további mintegy 100 kilométeres autópálya megépítése évtizedes terv. Bosznia és Hercegovina beékelődő területe miatt azonban sokáig kérdéses volt az út vonalvezetése, mert a szomszédos ország szerint az egyetlen tengeri kijáratuk zavartalanságát veszélyeztetheti a horvát híd.

Eközben folyamatosan, három műszakban folyik az A1-es autópálya már évek óta használható szakaszain lévő két hosszú alagút bővítése. A Károlyvárostól (Karlovac) délre lévő Mala Kapela és a Zára (Zadar) közelében megépített Sveti Rok alagút jelenleg csak egy-egy sávon használható, ezért a turistaszezonban hétvégenként akár 10 kilométeres kocsisorok is feltorlódnak, ahogy ez az elmúlt két hétvégén is történt.

A horvát Hina hírügynökség beszámolója szerint az egyenként csaknem 6 kilométeres alagutaknál a második vágatok kialakításán 300-300 ember dolgozik, egyelőre nehézségek nélkül. A horvát állami autópálya kezelő cég tájékoztatása szerint a munkálatokkal 2009 áprilisára végeznek, így várhatóan a jövő év július 1-jén már közlekedési dugók nélkül, két-két sávon mehet az alagutak forgalma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik