Élet-Stílus

BL: Aragonés csapata ellen készülhet az MTK

A lehető legnehezebb ellenfelet kapta a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében a magyar bajnok. Kanta József szerint az MTK-nak akkor lehet némi esélye a Fenerbahce ellen, ha idegenben jó eredményt ér el.

„Nagyon nehéz dolgunk lesz, nem kedvezett a sorsolás. Az egyik legerősebb csapatot kaptuk” – nyilatkozta lapunknak Kanta József, az MTK futballistája. „Az esélyekről egyelőre nehéz nyilatkozni, csak akkor lehet némi sanszunk, ha az első isztambuli összecsapás után még van remény. Egyértelműen a törökök a favoritok, nekünk a véleményem szerint 20 százalék esélyünk van a továbbjutásra.”

az uefa-kupában is sorsoltak

A Magyar Kupa-győztes Debrecen a kazah Sahtar Karagandát, míg a bajnoki bronzérmes Győr a grúz FC Zestafonit kapta ellenfélül az UEFA-kupa selejtezőjének első körében. A debreceniek idegenben játsszák az első mérkőzést, míg a győriek hazai környezetben. Az “odavágókat” július 16-án vagy 17-én, a második összecsapásokat egy héttel később, július 23-án, vagy 24-én rendezik.

Az isztambuli élklub, melyet valószínűleg az Eb-győztes spanyol válogatott kapitánya, Luis Aragonés irányít majd a jövőben, a legutóbb a második helyen végzett a bajnokságban. Ráadásul az elmúlt idényben érte el eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét azzal, hogy a BL-ben egészen a negyeddöntőig menetelt.

Csodára lesz szüksége a magyar bajnoknak (MTI)

Csodára lesz szüksége a magyar bajnoknak (MTI)

A csoportkörben hazai pályán a törökök az Internazionale mellett a PSV Eindhovent és CSZKA Moszkvát is megverték. Az idegenben szerzett két döntetlennel a második helyen mentek tovább a négyesből. A nyolcaddöntőben óriási csatában tizenegyesekkel búcsúztatták a Sevillát, a nyolc között viszont a későbbi finalista Chelsea 3-2-es összesítéssel jobbnak bizonyult.

Az 1907-ben alapított egyesület egyértelműen Törökország egyik meghatározó csapata, története során 17-szer nyert bajnokságot és négyszer Török Kupát – írta az MTI.

A jelenlegi keret legismertebb játékosa a brazil Roberto Carlos, aki korábban háromszor nyert BL-t a Real Madriddal. Mellette a vasárnap zárult Európa-bajnokságon bronzérmes válogatott öt futballistája tagja a csapatnak, többek között a török bajnokság gólkirálya, az Eb-n elődöntőt érő találatot szerzett Semih Sentürk.

Garami József, az MTK vezetőedzője szerint a legnehezebb csapatot kapták. “Úgy tájékozódtam, hogy az Eb-n bronzérmes török válogatottból hatan találhatók a keretben, Roberto Carlos mellett még két brazil, egy-egy szerb és ghánai játékos. S még tovább erősödnek, mert tervezik a szintén válogatott török Emre, s a spanyol gólkirály Güiza leigazolását. A tréner pedig várhatóan Luis Aragonés, az Európa-bajnok spanyolok távozó szövetségi kapitánya lesz.”

Garami hozzátette, hogy pozitívuma is van a sorsolásnak.
“Egyrészt világsztárok jönnek Budapestre, másrészt fiatal csapatom 40-50 ezer néző előtt játszhat idegenben, ez nagy tapasztalatszerzési lehetőség. Kíváncsi vagyok, mire lesznek képesek játékosaink.”

A két csapat legutóbb az UEFA Kupa 1999/2000-es kiírásában találkozott egymással: akkor az 1. fordulóban hatalmas meglepetésre 0-0-ás magyarországi mérkőzés után a visszavágón a holland Henk ten Cate irányította gárda Kenesei Krisztián duplájával 2-0-ra diadalmaskodott és jutott tovább.

A magyar-török párharc első találkozójára július 29-én vagy 30-án Isztambulban, a visszavágóra pedig augusztus 5-én vagy 6-án Budapesten kerül sor.

—-A selejtezők menete—-

1. selejtezőkör (július 15-16., július 22-23.):
Aktobe (kazah)-Sheriff Tiraspol (moldovai)
BATE Boriszov (fehérorosz)-Valur Reykjavík (izlandi)
Tampere United (finn)-Buducnost Podgorica (montenegrói)
Dinamo Tirana (albán)-FK Modrica (bosnyák)
F91 Dudelange (luxemburgi)-Domzale (szlovén)
Inter Baku (azeri)-Rabotnicki Skopje (macedón)
Drogheda United (ír)-Levadia Tallinn (észt)
Linfield Belfast (északír)-Dinamo Zagreb (horvát)
Llanelli (walesi)-Ventspils (lett)
Murata (San Marinó-i)-IFK Göteborg (svéd)
Anorthosis Famagusta (ciprusi)-Pjunyik Jereván (örmény)
Dinamo Tbiliszi (grúz)-NSI Runavík (feröer-szigeteki)
Santa Coloma (andorrai)-FBK Kaunas (litván)
Valletta (máltai)-Artmedia Petrzalka (szlovák)

2. selejtezőkör (július 29-30., augusztus 5-6.):
Fenerbahce (török)-MTK Budapest
Brann Bergen (norvég)-Llanelli/Ventspils
Inter Baku/Rabotnicki-Partizan Beograd (szerb)
Glasgow Rangers (skót)-Santa Coloma/FBK Kaunas
Famagusta/Pjunyik Jereván-Rapid Wien (osztrák)
Tampere/Podgorica – Valletta/Artmedia
Dudelange/Domzale – Linfield/Dinamo Zagreb
Panathinaikosz (görög)-Tbiliszi/Runavík
Murata/Göteborg-FC Basel (svájci)
Drogheda/Tallin-Dinamo Kijev (ukrán)
Anderlecht (belga)-Boriszov/Valur
Beitar Jeruzsálem (izraeli)-Wisla Kraków (lengyel)
Aalborg (dán)-Tirana/Modrica
Aktobe/Tiraspol-Sparta Praha (cseh)

A harmadik selejtezőkörben (augusztus 12-13., augusztus 26-27.) kapcsolódik be: FC Barcelona (spanyol), Arsenal (angol), Liverpool (angol), Juventus (olasz), Fiorentina (olasz), Olympique Marseille (francia), Schalke 04 (német), Steaua Bucuresti (román), Szpartak Moszkva (orosz), Sahtar Donyeck (ukrán), Olimpiakosz (görög), Atlético Madrid (spanyol), Galatasaray (török), Levszki Szófia (bolgár), Standard Liége (belga), Slavia Praha (cseh), Twente (holland), Vitória Guimaraes (portugál)

A csoportkörben kapcsolódik be: Real Madrid (spanyol), Villarreal (spanyol), Manchester United (angol), Chelsea (angol), Internazionale (olasz), AS Roma (olasz), Olympique Lyon (francia), Girondins Bordeaux (francia), Bayern München (német), Werder Bremen (német), FC Porto (portugál), Sporting Lisboa (portugál), CFR Cluj-Napoca (román), PSV Eindhoven (holland), Zenit Szentpétervár (orosz), Celtic FC (skót)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik