Élet-Stílus

Xavi az Eb legjobb játékosa

Az UEFA technikai bizottsága a spanyol Xavi Hernandezt választotta a 2008-as Európa-bajnokság legjobb játékosává. A torna csapatában is az aranyérmes spanyolok kerültek be legnagyobb számban.

A barcelonai középpályás csapata összes találkozóján pályára lépett, s bár csak egy gólt szerzett, jó meglátást követő remek passzaival ő mozgatta a 44 év után ismét csúcsra jutó spanyolokat.

Szereplése felkeltette az európai szövetség bizottságának figyelmét is – tény ugyanakkor, hogy a torna csapata és a legjobb játékos kiválasztásában a közönség szavazata is komoly szerepet játszott.

Hamit Altintop megérdemelten került be a legjobb 23 közé (Getty)

Hamit Altintop megérdemelten került be a legjobb 23 közé (Getty)

A Carles Puyollal együtt 2000 november 15-én Hollandia ellen bemutatkozó Xavi a németek ellen ünnepelte 63. válogatottságát. A 2004-es kontinens-tornán még nem jutott szóhoz, ellenben a két éve rendezett világbajnokságon már ő irányította a nyolcaddöntőben a franciák ellen búcsúzó spanyol válogatottat.

„Rá esett a választásunk, ugyanis egyszemélyben megtestesíti ezt a szimpatikus csapatot. Labdatartásnál neki jutott a főszerep, de az összes mérkőzésen meghatározó volt” – árulta el Andy Roxburgh.

A torna 23 fős csapatába kilenc játékost delegált az újdonsült Európa-bajnok; az ezüstérmes németeket három-, míg az oroszokat négy játékos képviseli. A portugál és a holland csapat részéről két-két futballista került be a legjobbak közé, míg egy-egy játékos a török, olasz és horvát csapatot reprezentálja.

Van der Sar búcsúja keserédesre sikerült (Getty)

Van der Sar búcsúja keserédesre sikerült (Getty)

A technikai bizottság a jelölésnél csak a csoportküzdelmekből továbblépett együttesek keretéből választott.

a torna csapata

Kapusok:
Buffon (olasz), Casillas (spanyol), Van der Sar (holland)
Hátvédek:
Bosingwa (portugál), Lahm (német), Marchena (spanyol), Pepe (portugál), Puyol (spanyol), Zsirkov (orosz)
Középpályások:
Hamit Altıntop (török), Modrić (horvát), Senna (spanyol), Xavi (spanyol), Zirjanov (orosz), Ballack (német), Fàbregas (spanyol), Iniesta (spanyol), Podolski (német), Sneijder (holland)
Csatárok:
Arsavin (orosz), Pavljucsenko (orosz), Torres (spanyol), Villa (spanyol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik