Élet-Stílus

Donadoni napjai meg vannak számlálva

Az olasz sajtó Roberto Donadoni távozását és Marcello Lippi visszatérését hangoztatja, miután a válogatott 11-esekkel alulmaradt a spanyolokkal szemben a labdarúgó-Európa-bajnokság bécsi negyeddöntőjében. A szövetség elnöke egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de napokon belül várja a kapitány beszámolóját.

A keserű búcsú után az olasz szövetség (FIGC) első embere egyelőre nem kívánt reagálni a Donadoni sorsát firtató kérdésekre. Giancarlo Abete csak annyit mondott, hogy az elkövetkező napokban közösen fogják kielemezni az Európa-bajnokságon történteket: „Természetesen nagyon csalódottak vagyunk az eredmény miatt, de nem akarunk elhamarkodott döntést hozni.”

„Már a spanyolok elleni meccs előtt is sokat beszélgettünk Donadonival a válogatott jövőjéről” – mondta Abete. „Egyelőre nincs értelme a szerződésével foglalkozni. Erre az elkövetkező napokban kerül sor” – utalt az elnök arra a tényre, hogy pár nappal a kontinensviadal rajtja előtt hosszabbította meg két évvel a szerződését az olasz kapitány.

A keret tagjairól elégedetten beszélt Abete, ugyanakkor leszögezte, hogy nem egy játékoson vagy az edzőn múlott a Squadra Azzura szereplése. „Csapatként vágtunk neki a tornának, nincs értelme személyekre lebontva értékelni. Az edzőre persze fontos szerep hárul, de nem lehet a pozitívumokat vagy negatívumokat csak az ő nyakába varrni.”

A vert sereg és a hadvezér (Getty)

A vert sereg és a hadvezér (Getty)

Az olasz lapok mindenesetre már ítélkeztek Donadoni felett. “Olaszország, Lippi visszatér” – olvasható a Corriere dello Sport címlapján. A Gazzetto dello Sport is úgy véli, ezzel a búcsúval véget ért a Donaodni nevével fémjelzett korszak. “Cesc Fabregas 11-ese vethetett véget Donadoni-érának a Squadra Azzurránál” – olvasható a lap tudósításában.

Az értékelések szerint Donadoninak nem a korai búcsú, sokkal inkább a mutatott, elképzelés nélküli játék miatt kell távoznia, s erre a produkcióra az sem lehet magyarázat, hogy Fabio Cannavaro és Andrea Barzagli kidőlt, míg Andrea Pirlo és Gennaro Gattuso eltiltott volt.

A Corriere della Sera arról ír, hogy a vasárnapi egy demoralizáló vereség volt a kilátástalan játék miatt, amely “a kihaltnak hitt catenaccio-ra emlékeztetett, pedig mostanáig azt hihette mindenki, hogy ez teljesen eltűnt az olasz futballból”. A lap azt is megemlíti, Toni fizikálisan nem bírta a terhelést és így Donadoni vele együtt süllyedt el, amelynek “hamarosan meglesznek a következményei”.

donadoni nem megy önként

Nem mond le posztjáról a spanyolok elleni Európa-bajnoki negyeddöntős vereséget követően az olasz kapitány. “Nem tudom, miért kellene felállnom a kispadról. Úgy gondolom, nem egy olyan mérkőzés után kell ezt tenni, amikor büntetőkkel kaptunk ki, azaz csak egy-két méteren múlott, hogy továbbjutunk vagy kiesünk” – mondta Donadoni olasz újságíróknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik