Élet-Stílus

Kettős Ferrari-siker Franciaországban

A Ferrari kettős győzelmet aratott a Francia Nagydíjon. Az esélyes Räikkönen az autó sérülése miatt csak a második lett, Massa győzött. A harmadik helyen a toyotás Trulli ért célba, Hamilton bénázott.

Kimi Räikkönen a Francia Nagydíj egyértelmű esélyeseként kezdte a futamot, de végül csapattársa, Felipe Massa győzött, aki ezzel átvette a vezetést a világbajnokságban. A Ferrari idén harmadik kettős diadalát szerezte meg, Massa 2008-ban harmadik, pályafutása során nyolcadik alkalommal nyert.

Kiváló versenyzéssel Jarno Trulli lett a harmadik, így a Toyota méltóképp tiszteleghetett a két hete elhunyt volt csapatfőnök, Ove Andersson emléke előtt. Az olasznak ez volt idei legjobb eredménye, sőt 2005 óta.

Rajt után élen haladt a két ferrari (MTI)

Rajt után élen haladt a két Ferrari (MTI)

A futam simán indult az élről rajtoló Räikkönen számára, a finn magabiztosan növelte előnyét Massa előtt, amíg a verseny fél távjának környékén el nem kezdett lelassulni, ugyanis jobb oldali kipufogója kiszakadt a helyéről. Massa ki is használta ezt, és nem sokkal később beérte, majd megelőzte csapattársát. A világbajnok a bokszkiállása után újra gyorsabb lett, így végül megőrizte a második pozíciót.

“Szerencsém volt, hogy befejezhettem a versenyt, mert az utolsó körökben néhányszor le is állt az autó. Ha lett volna még néhány kör, lehet, hogy nem is tudtam volna befejezni a versenyt. A kipufogó letörése után főként a kimaradó erő okozott gondot, gyengébb volt az autó, néha az egyenesekben még lassítanom is kellett. Szerencsére az elején annyira jól ment, hogy sikerült nagy előnyt kiautóznom, ami a végéig elég volt” – mondta Räikkönen a futam után.

A világbajnoki küzdelem két másik főszereplője gyengén teljesített ma, a 13. helyről rajtoló Lewis Hamilton rögtön a verseny elején hibázott, szabálytalanul előzött, amiért bokszutca-áthajtásos büntetést szabtak ki rá – ezzel a pontszerzés esélyét is elveszítette. Dicséretet érdemel viszont csapattársa, Heikki Kovalainen, aki végig ragyogóan küzdött, a vége felé még a dobogóra is komoly esélye volt, de negyedik helyével is csökkentette a McLaren veszteségét.

Massa megragadta a lehetőséget, és növelte előnyét az élen (MTI)

Massa megragadta a lehetőséget, és megtartotta előnyét (MTI)

Nagy reményekkel vágott neki Fernando Alonso a futamnak, de a spanyol már a rajtnál pozíciókat veszített, és az előrehozott két-kiállásos taktikája is ellene dolgozott, mert szinte mindig forgalomban autózott.

A kegyelemdöfést a verseny végén kapta a kétszeres világbajnok, ugyanis az egyik Force India lekörözésekor csapattársa, a hétvégén végre jól teljesítő Nelsinho Piquet is megelőzte. Persze azért ez sem rossz eredmény, hiszen a Renault hazai versenyén mindkét autó pontszerző helyen ért célba, és talán végre Piquet is magára talál.

Rossz hétvégén van túl viszont a BMW, Robert Kubica ugyan az ötödik helyen végzett, de a futam végén pár percig tartó záporon kívül egyáltalán nem látszott úgy, hogy esélye lenne az előrelépésre. Nick Heidfeld csak a 13. lett. A Red Bull-nál elégedettek lehetnek, Mark Webber minden balhéból kimaradva biztosan hozta be az autót a 6. helyre, és David Coulthard is csak egy hellyel maradt le a pontszerzésről.

Massa idei harmadik győzelmét aratta (MTI)

Massa idei harmadik győzelmét aratta (MTI)

A világbajnokság állása megint fordult a Francia Nagydíj után, Massa 48 ponttal átvette a vezetést, és Räikkönen pedig csökkentette a hátrányát, így öt ponttal csapattársa mögött, de ugyanennyivel Hamilton előtt áll. Kubica a második helyre csúszott. A konstruktőri küzdelmet nagy előnnyel vezeti a Ferrari, a BMW Sauber pedig biztosan áll a második helyen, a McLaren jócskán lemaradt.

Forma-1

Francia Nagydíj, Magny Cours
Végeredmény:
1. Felipe Massa (brazil, Ferrari)
2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +17.9
3. Jarno Trulli (olasz, Toyota) +28.2
4. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) +28.9
5. Robert Kubica (lengyel, BMW Sauber) +30.5
6. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault) +40.3
7. Nelsinho Piquet (brazil, Renault) +41.0
8. Fernando Alonso (spanyol, Renault) +43.3
9. David Coulthard (brit, Red Bull-Renault) +51.0
10. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) +54.5
11. Timo Glock (német, Toyota) +57.7
12. Sebastian Vettel (német, STR-Ferrari) +58.0
13. Nick Heidfeld (német, BMW Sauber) +62.0
14. Rubens Barrichello (brazil, Honda) +1 kör
15. Kazuki Nakadzsima (japán, Williams-Toyota) +1 kör
16. Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) +1 kör
17. Sebastien Bourdais (francia, STR-Ferrari) +1 kör
18. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India-Ferrari) +1 kör
19. Adrian Sutil (német, Force India-Ferrari) +1 kör
– Jenson Button (brit, Honda) – feladta a 16. körben

A vb állása
Pilóták:
1. Massa 48 pont, 2. Kubica 46, 3. Räikkönen 43, 4. Hamilton 38, 5. Heidfeld 28, 6. Kovalainen 20, 7. Trulli 18, 8. Webber 18, 9. Alonso 10, 10. Rosberg 8, 11. Nakadzsima 7, 12. Coulthard 6, 13. Glock 5, 14. Vettel 5, 15. Barrichello 5, 16. Button 3, 17. Piquet 2, 18. Bourdais 2
Konstruktőrök:
1. Ferrari 91, 2. BMW 74, 3. McLaren 58, 4. Red Bull 24, 5. Toyota 23, 6. Williams 15, 7. Renault 12, 8. Honda 8, 9. STR-Ferrari 7

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik