Élet-Stílus

Vádlottak padján az olaszok (videó)

Olaszországban jókora megrökönyödés és kiábrándultság fogadta a világbajnok Hollandia elleni méretes vereségét. A hétfő esti 0-3-as vereség után a lapok leggyakoribb jelzője a "lidércnyomás".

A La Gazzetta dello Sport „Olasz lidércnyomás Hollandia ellen” anyagában az olasz védelem gyengeségeire a figyelmet már korábban felhívó Gaetano di Stefano elsősorban Roberto Donadoni nem kellőképpen átgondolt taktikájára és rossz cseréire vezeti vissza a szigorú vereséget: „A vádlottak padjára lehetne ültetni a teljes olasz csapatot, ám Donadoni még a játékosoknál is hibásabb a téves válogatás és pláne a késleltetett cserék miatt.”

A szakíró leginkább Ambrosini szerepeltetését kérte számon a kapitányon, de a Barzagli-Materazzi duó erőltetése miatt is „alperesként” védekezhet a kapitány. Tény, hogy Grosso érkezése és Panucci középre húzódása után magabiztosabbnak tűnt az azúrkék védelem, ám a Gazzetta szerint Del Piero és Cassano harcba dobásával is túl sokat várt a kapitány – „mire felvették a ritmust, elúszott a meccs”.

„Minden a lehető legrosszabban alakult a bemutatkozáson” címmel közöl cikket a La Repubblica.

A lap szerint „Bernben Hollandia 3-0-ra nyert. Az első találatnál érvényesnek ítélték Van Nistelrooy lesállását, mivel a bíró az alapvonalon túl lévő Panuccit is számításba vette – bár a hátvéd nem tudott volna játékba avatkozni, hisz sérülten hevert. Kárpótlásként a hollandok második gólja maga volt a futballantológia. Donadoni túl későn avatkozott be a mérkőzésbe, így pénteken Románia ellen mindent eldöntő mérkőzés következik.”


Buffon és Zambrotta: semmi sem jött össze (MTI)

Buffon és Zambrotta: semmi sem jött össze (MTI)

A La Stampa publicisztikájában – „Ledőlt a berlini fal” – arra utalt, hogy a németországi világbajnokságot két kapott góllal megúszó olasz csapat Bernben saját nimbuszát rombolta le.
„Borzalmas kezdés volt. A berlini fal ledőlt. Három bekapott gól egy meccsen, több mint a világbajnokságon összesen. Hibák hibákat követtek, amelyek között az első volt Ambrosini szerepeltetése De Rossi helyén. Őrülten szenvedtünk. Nem az a megoldás, hogy ördögi színben tüntetjük fel a játékvezetőt és rövidlátó segédjét; meg kell nyugodni.”

A Corriere della Sera szerint „Lidércnyomással kezdődött az Európa-bajnokság; 3-0-ra kikaptunk a hollandoktól. A hétfő esti mérkőzést több szempontból is lehet elemezni, egy dolog viszont biztos: az olasz válogatott nem működött csapatként, esetlegesen futballozott, téves taktikával, eredménytelenül.”

—-Holland eufória az olaszverés után—-

Harsányan ünnepli a holland sajtó válogatottjuk olaszok felett aratott Eb-sikerét, tökéletes rajtnak nevezve a 3-0-ás győzelmet a C betűjelű “halálcsoport” hétfői nyitófordulójában.

“Minő álomjáték! Micsoda hősök! Egész Európa szeme láttára a holland csapat stílusos focival legyőzte a világbajnok Itáliát” – “értesítette” olvasóit a legnépszerűbb újságok közé tartozó De Telegraaf, a nyitóoldal “Bellissimo Orange!!” nem is csak kissé olaszos felcíme alatt.

A Volkskrant című napilap fantasztikus eredménynek nevezte a holland győzelmet a “Halálcsoportban”, a szuperlatívuszok sokaságából nem kihagyva a mesteri és a pompás jelzőket sem.

A Reuters által futballőrültnek minősített 16 milliós holland nemzet csaknem fele, a felmérések szerint mintegy 7 millió ember nézte a tévé előtt ülve a diadalt, majd narancsszínekbe öltözve az utcákra áradt a tömeg, s hosszú időn át éltette kedvenceit. Nagy napjuk volt a bároknak, éttermeknek is, rengetegen hajnalig mulatva múlatták az időt országszerte.

“Hollandia egyértelműen visszatért a nemzetközi futballelitbe” – ünnepelt az Algemeen Dagblad is, kissé előre is szaladva a várakozásban: “Így kell Európa-bajnoki címet nyerni!”

Még az egyébként mindig józan hangú és visszafogott Het Financieele Dagblad is címlapján hozta az olaszverés hírét, azt írva: “Stílusos start!”

Egységes a holland sajtó annak megítélésében is, hogy les előzte-e meg Ruud van Nistelrooy vezetést jelentő gólját, uniszónóban leszögezvén, hogy teljesen szabályos volt a találat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik