Élet-Stílus

Svájc bunkerekkel várja az Eb szurkolóit

admin
admin

2008. 06. 02. 10:21

A június 7-i dátum felé közeledve a résztvevő csapatok összeállításával párhuzamosan másról sem szólnak a hírek, mint a foci-Eb gazdasági profitkalkulációiról. Korai lenne még a szervező országoknak extranyereséget elkönyvelniük a szállodaipar javára? Ausztria számára úgy tűnik, hogy igen, hiszen az osztrák utazási irodák a nemzetközi sportesemény előtt bő egy héttel sem tudnak még telt házas szállodákról, teljesíthetetlen szobaigényekről beszámolni. Sőt, az Osztrák Szállodaszövetség elnöke szerint nem kizárt, hogy a bécsi szállodák mínusszal zárják az Eb-szezont, a sportrendezvény miatt ugyanis elmaradnak az üzleti rendezvények és kongresszusok, amelyeknek pedig az egyik fő hónapja június.

Bőven van szoba

2008 januárjában a Wien Tourismus adatai szerint szinte teljesen le voltak foglalva a négy- és ötcsillagos hotelek szobái Bécsben. A selejtezők résztvevőinek kisorsolását követően azonban számos utazási iroda és utazásszervező visszaadta a szállodáknak a korábban előre lefoglalt szobákat, mivel úgy tapasztalták, mégsem olyan nagy az érdeklődés – értesült a FigyelőNet Bécs Város Képviseleti Irodájától. Az Osztrák Szállodaszövetség adatai szerint még mindegyik kategóriájú szállodában lehet júniusra szobát foglalni: az országosan rendelkezésre álló, összesen 75 ezer szálláshelyből eddig mindössze 15 ezret adtak el. A szállodaipar egyébként abban bízik, hogy az utolsó pillanatban mégis megtelnek majd a hotelek, mert sokan azt hiszik, nincsenek már üres szobák, úgyhogy nem is érdeklődnek.

Emeletes vaságyakat kínál a bécsi Euro-Fan kemping (forrás: Fan Camp Wien)

Emeletes vaságyakat kínál a bécsi Euro-Fan kemping (forrás: Fan Camp Wien)

A foglalási tapasztalatok szerint az átlagos Eb-vendég egyetlen mérkőzés miatt utazik a mérkőzés helyszínére, és nem marad túl sokáig, úgyhogy a meccsnapok közötti időszakban még bőven akad hely a szállodákban. Míg Ausztria körülbelül 1,1 millió egynapos turistával számol, addig Svájc mintegy 700 ezerrel kalkulál. Bécsben eddig június 16-ra foglalták le a legtöbb szállást, ekkor lesz ugyanis az Ausztria-Németország meccs. Az osztrák főváros egyébként összesen 45 ezer szálláshellyel várja az Eb-re érkező szurkolókat.

Kempingező németek és lengyelek

A foci-Eb-re érkezők körében igen nagy az érdeklődés ugyanakkor a kempingek iránt, különösen a német szurkolók foglaltak le több száz helyet. Bécsben négy kemping (Hütteldorf, Breitenfurt, Neue Donau és Bécs-Stadlau) is várja a futball szerelmeseit, igen vonzó árakkal. A 40 ezer négyzetméteres Bécs-Stadlauban – ahol 500 lakókocsi, illetve sátor fér el – egy helyért éjszakánként 19,90 eurót (körülbelül 4700 forintot), míg fejenként 9,90 eurót (mintegy 2350 forintot) kell fizetni.

A Wiener Messe területén „felhúzott” Euro-Fan-Camp nevű kempingben kialakított négyágyas hálófülkék összesen 3 ezer szurkolónak biztosítanak fekvőhelyet. Az Ernst-Happel-Stadion szomszédságában létrehozott szálláshelyen – ahol vendéglátórészleg, internetkávézó, pékség, sőt még fodrász és sminkmester is várja a szurkolókat – egy éjszaka (reggeli nélkül) 38 euróba (körülbelül 9 ezer forintba) kerül. A minden luxust nélkülöző, 1,2 millió euróért átalakított és felszerelt Fan-Camp – amelynek eddig a 20 százalékát foglalták le – főleg németek és a lengyelek körében népszerű, de a hírek szerint érkeznek majd ide Horvátországból, Japánból és Franciaországból is szurkolók.

Bern már felkészült a szurkolók fogadására (fotó: MTI/EPA)

Bern már felkészült a szurkolók fogadására (fotó: MTI/EPA)


Elkeltek a jegyek

Minden forgalomba hozott belépő elkelt az Eb-re. „A 31 mérkőzésre nyomtatott 1,05 millió jegy gazdára talált, a továbbiakban már csak illegálisan, a feketepiacról lehet belépőhöz jutni” – így Martin Kallen tornaigazgató.

A jegyek 38 százaléka a nemzeti szövetségekhez került, 33 százalékot vásárolhattak fel közvetlenül a szurkolók, 14 százalék jutott a szponzoroknak és tévétársaságoknak, a fennmaradó 15 százalékon pedig a vendéglátó városok, az UEFA-tagok és a stadiontulajdonosok osztoztak.

A meccsekért 45-110 eurót kellett fizetni, míg a Bécsben sorra kerülő döntőre 160-550 euróért árulták a jegyeket.

Alvás bunkerben vagy hajón

Ausztriával ellentétben Svájc már áprilisban telt házat jelzett, a négy svájci helyszín szinte minden szálláshelyét már lefoglalták. Nem csoda, hiszen az alpesi ország mindössze 31 ezer ágyat kínált a több százezer Eb-re érkezőnek. Svájcnak ez a hátránya már a múlt évben világossá vált, sőt ideiglenes kempingek építésekre sem adtak több helyen (például Bernben) – biztonsági okokra hivatkozva – építési engedélyt. Bécshez hasonlóan Bernben is – ahol 2 ezer szálláshely jutna a 6-12 ezer szurkolónak – elsősorban a meccsek napjára időzítették a szállásigényeket a futball szerelmesei. Hasonló a helyzet az Eb többi három svájci helyszínén, például Baselben lehorgonyzott tengerjáró hajókat is „bevetnek” a mérkőzésekre érkezők elszállásolására. A foci-Eb egyik hete ugyanis egybeesik az Art Basel kortárs művészeti fesztivállal, amely még inkább korlátozta a szabad szálláshelyek számát.

Akiknek már nem jutott szállodában hely, családoknál is próbálkozhatnak, ugyanis Baselben és Bernben a városvezetés a lakosság segítségét kérte szállásügyben. Ráadásul Bern a civilek számára készült létesítményeket (például ágyakkal felszerelt bunkereket) is megnyitotta az Eb-re érkezők előtt. Ahol viszont megépültek a kempingek (például Baselben az Eurocamp, Genf mellett a Keycamp), ott 25-80 svájci frankért (átszámítva 3700-12 ezer forintért) lehet megszállni egy éjszakára.

Két meccs között a foci-Eb-re érkezőknek érdemes az osztrák és a svájci futballhelyszínek látványosságaiból és kulturális programjaiból is csemegézni. Könnyű útvonalak és koncerttippek a FigyelőNet Eb-mellékletében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.